- Reformáció 500 - Debrecenben megnyitották a reformáció jubileumi emlékévét

A Magyar Református Egyház reformációi jubileumi emlékévét ünnepi istentisztelettel nyitották meg a debreceni Református Nagytemplomban kedden délután. A szertartást megelőző sajtótájékoztatón Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta: 500 éve teljesedett ki az a sok reformtörekvés, amely a közösségi egyházat meg akarta újítani.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy a kormány emlékbizottságot hozott létre, hogy felhívja a figyelmet a reformáció értékeire.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy a város mindent a reformátusoknak köszönhet, "a reformáció, a reformátusok tették naggyá Debrecent".

Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök igét hirdet a debreceni Református Nagytemplomban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Cheap Jerseys free shipping

cheap t shirt printing machine

best t shirt printing machine

A polgármester szerint az európai reformáció központjai, az európai reformáció városai mindig a kultúra fővárosai voltak. "Erre a történelmi tradícióra, Debrecennek a Református Kollégiumon keresztül a magyar nyelvre, népművelésre ésa magyar irodalom itt tanult számos kiválóságára építve szeretnénk, ha városunk, a reformáció városa 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lenne" - tette hozzá.

Fekete Károly tiszántúli református püspök arról beszélt, hogy az évfordulón párbeszédre hívják a testvéregyházakat, hogy történeteiket megosztva kerüljenek igazán sorsközösségbe egymással és a Krisztus-történettel.

A jubileumi programok közül kiemelte "A Szentírás vándorútját a Tiszántúlon", amelynek keretében az egyházkerület több mint négyszáz gyülekezetében olvasnak fel egy-egy részt az alkalomra készült díszkötésű bibliából, így év végére a biblia teljes szövege "hangos könyvvé válik".

A sajtótájékoztatót követő ünnepi istentiszteleten Bogárdi Szabó István igehirdetésében egyebek mellett arról beszélt, hogy a reformáció nem elvont eszme, hanem maga az élő Jézus Krisztus. "Nélküle nincs keresztyénség, nincs egyház, de vele van!" - mondta a zsinat lelkészi elnöke.

A Nagytemplom előtt felállított rendezvénysátorban, illetve az Európai Protestáns Egyházak Közösségének kezdeményezésére útnak indított vándorkamion interaktív kiállításán a reformáció történetével ismerkedhetnek az érdeklődők.

Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő reformtéziseit a wittenbergi vártemplom kapujára, ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét. A reformáció évében csaknem négyszáz programot tartanak szerte a Kárpát-medencében.