A román ombudsman szerint alkotmányellenes, hogy a kormány 25 sürgősségi rendeletet fogadott el

Külföld - 2020-02-05

- A romániai ombudsman szerint precedens nélküli és alkotmányellenes, hogy a szerdán megbuktatott román liberális kormány az előző napon, késő este véget ért, hétórás maratoni kormányülésen 25, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeletet fogadott el.

A Romániában a nép ügyvédjének nevezett ombudsmani hivatal közleményt juttatott el szerdán a sajtónak, amelyben kifejtette, hogy Renate Weber ombudsman szerint a kabinet megsértette az alaptörvény 115-ös cikkelyét, amely egyebek mellett szabályozza a sürgősségi rendeletek elfogadásának körülményeit.

Jelezte, hogy a rendeletek egy részét a hivatal megtámadhatja az alkotmánybíróságon, ugyanis ilyen esetben egyedül az ombudsmannak van felhatalmazása arra, hogy a taláros testülethez forduljon jogorvoslatért.

Az ombudsman szerint a 25 rendelet között vannak olyanok, amelyek az alapvető jogokat sértik, vagy áthágják az alkotmánybíróság korábbi határozatait. Példaként említette, hogy a rendeletek egy része olyan módosító indítványokat tartalmaz, amelyek már törvénytervezet formájában szerepelnek a parlament napirendjén. Az ombudsman emlékeztetett arra is, hogy az alkotmány szerint a törvényhozói testület az egyedüli törvényalkotó hatóság.

Aggályosnak nevezte azt is, hogy egyes sürgősségi rendeleteket nem láttamozott két - erre hivatott - konzultatív testület.

Romániában a sürgősségi kormányrendeleteket később a parlamentnek is felül kell vizsgálnia, akárcsak a törvényeket, azzal a különbséggel, hogy a sürgősségi rendelet azonnal hatályba lép, mihelyt megjelenik a közlönyben.

A kormány által kedden elfogadott jogszabályok között az egyik a parlamenti választások megszervezésére vonatkozó választójogi szabályozást módosította, egy másik liberalizálta az egészségügyi szolgáltatásokat, így a krónikus betegeket magánkórházban is kezelhetik az állam költségén.

A liberálisok szerint azért volt szükség a 25 rendeletre, mert számítottak arra, hogy megbukik a kabinet az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány elfogadása által, így szerintük joghézag keletkezett volna a következő 90 napban. Ugyanis legkésőbb ennyi idő múlva kell megszervezni az előrehozott parlamenti választásokat, amelyeket mind Klaus Iohannis államelnök, mind a liberálisok támogatnak