A Magyar Színházi Társaság Elnökségének ÁLLÁSFOGLALÁSA az Előadó-művészeti Törvény módosításával kapcsolatban

Kultúra - 2010-11-24

A Magyar Színházi Társaság elnöksége értetlenül veszi tudomásul, hogy az Előadó-művészeti Törvény 21.§ két bekezdését – annak ellenére, hogy augusztus óta rendszeresen keressük erre az alkalmat – szakmai egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül készül a törvényhozás módosítani.

A két vonatkozó bekezdésben szereplő százalékok (3 és 10) a színházak támogatási rendszerében és a magyar színházi struktúrában egy belső arányt hivatottak kifejezni: a kiemelt támogatások esetében egy szakmai kontroll alatt tartott minőségvédelmet, a VI. kategóriába sorolt színházak esetében pedig a kortárs magyar művészet megkerülhetetlen független társulatainak és alkotóinak struktúrán belüli helyét, működési és munkafeltételeit biztosítja a törvény.

 

A módosító javaslatokkal nem tudunk egyetérteni, azokat veszélyesnek tartjuk. Az, hogy a VI. kategóriát érintő bekezdésben a javaslat feltételes módot használ (támogatásban részesülhetnek), a szakmai kontroll hiányában, rosszul értelmezve teljesen ellehetetlenítheti a kortárs színház külföldön is elismert művészeit. E társulatoknak és alkotóknak továbbra is folyamatos támogatásban kell részesülniük, melyet sem a módosított törvény, sem pedig a költségvetésben erre a célra előirányzott összeg nem tesz lehetővé.

 

Ezek az intézkedések egy több évtizedes szerves fejlődést, a magyar játékszíni kultúra sosem látott virágzását sorvasztják el, visszafordíthatatlan veszteséget okozva a nemzet kulturális életében.

 

 

    Kiadó: Magyar Színházi Társaság