ANTAGONIZMUSOK FELOLDÁSA

Kultúra - 2009-04-06
A rejtélyesnek hangzó cím egy Bak Imre festményt idéz, mely Kiss Tamás, kortárs műgyűjtő kollekciójának kiemelkedő, s a mostani kiállítás kapcsán emblematikus darabja is egyben. A budapesti vállalkozó számos ötlettel jelentkezett az évek során, hogyan kapcsolja, békítse össze a képzőművészet és környezete, az épített és berendezett tér, valamint a kortárs művészet és a befogadók – szinte antagonisztikusan elkülönült – világát, hogyan közelítse mindinkább a kortárs művészetet a köznapok meghitt, ismerős világához.

Most, a Fonte Bútorház építészetileg is kiemelkedő, design bútorokkal berendezett tereiben, steril kiállítóterektől eltérő enteriőrökben élvezhetjük, érezhetjük közelinek e műtárgyakat, bejárva, szinte „belakva” saját és külső tereiket.

 

Kiss Tamás kortárs képzőművészet iránti elkötelezettségét tanúsítja jelentős műgyűjteménye, mely a mai magyar képzőművészet széles spektrumát felöleli, és a nemzetközi művészet felé is nyitott. Mérnöki hivatásából, építészeti kötődéséből következett művészeti érdeklődése, mely számottevő méretű kollekciót eredményezett. Vállalkozása, a Vetlanda Kft. székhelyén láthatók elsősorban műtárgyai, de számos kiállításon szerepeltek már, első veszprémi bemutatójuk alkalmából színes katalógus is megjelent.

 

Gyűjteménye legfőbb jellemzője a sokszínűség és nyitottság, a neves mesterektől a fiatal tehetségekig terjed, több nemzetközi rangú magyar és külföldi alkotóval emelve rangját. Stílusok tekintetében is az ábrázoló és nonfiguratív kifejezés változatosságára törekszik, e kettő közötti átmenet szép példái a Fonte Bútorházban egy hónapig látható festmények.

 

Olyan, elismert mesterektől láthatunk válogatást, mint Bak Imre, El Kazovszkij, Mulasics László, Nádler István, Szirtes János, a magyar származású aatoth franyo, Rozsda Endre, a nemzetközi hírű Francoise Gilot és Jacques Flechemuller, Ray Monde, Mathias Schauwecker, továbbá olyan fiatal tehetségektől, mint Csató József, Csiszér Zsuzsi, Mayer Hella.