Civilek fellebbezésére a Hivatal lefejezte” a jogsértő, városromboló projektet

Kultúra - 2010-11-11
    A belvárosi Bécsi utca teljes páros oldalának, öt, építészeti értékekkel rendelkező épületnek a megsemmisítésével tervezett Új Városközpont nevű ingatlanfejlesztő projekt elvi építési engedélyét – a rendkívüli hazai és nemzetközi szakmai és civil tiltakozás ellenére – a hatályos országos, fővárosi és kerületi építési jog többrendbeli megsértésével kiadta az V. kerületi építési hatóság.

Három civil szervezet fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz a jogszerűtlenségek korrigálását kérve – amit az nagyrészt meg is tett. Így nem építhető meg a koncepcióterv szerinti építmény.

    Jelen tájékoztatást azért szükséges a fellebbező Budapest Világörökségéért Alapítványnak kiadni, mert olyan sajtóhírek láttak napvilágot, mintha a másodfokú határozat apró módosítással lényegében jóváhagyta volna az elsőfokú engedélyt, az épületek bontását is, és a fejlesztés megvalósulhat. A részletezésben a tényeknek teljes mértékben ellentmondó állítások szerepeltek.

    Mindezzel szemben a jogerős másodfokú határozat a jogszabály szerint megengedettre, tehát a tervezett 50 méter helyett legfeljebb 30 méteresre csökkentette az építhető épület legmagasabb pontjának szintjét. Az új engedély az építhető összalapterületet is a jogszabály szerintire csökkentette, valamint előírta, hogy a közterületek alatt és felett tervezett építés csak a kerületi építési szabályzat módosítása esetén lehetséges.

A fellebbezés nyomán jogszerűvé vált engedéllyel a projekt a kétharmadára zsugorodott, amit tovább, kevesebb mint felére csökkenthet, ha az OTP épület megvétele továbbra sem lesz lehetséges. Ennek esélyére utal, hogy az engedélyt már eredetileg a három telek méretű változatra is megkérték.

    A fejlesztő kérelmére az engedély nem foglalkozott a bontás kérdésével. Így a maradék projekt lehetősége is meghiúsulhat akkor, ha a világörökségi műemléki jelentőségű területen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az épületek műemléki értékeit megállapítva nem ad engedélyt a házak bontására.