Felhívás Kazinczy-versenyre

Kultúra - 2006-10-26

Az Oktatási Minisztérium és a Kazinczy-díj Alapítvány a 2006/2007. tanévre meghirdeti az általános iskolák 5-8. osztályos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai osztályok azon tanulói részére, akik még nem nyerték el a Kazinczy-jelvény bronz vagy arany fokozatát, a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

A hagyományoknak megfelelően ebben a tanévben is a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Háza szervezi a verseny városi és városkörnyéki fordulóját.

 

A versenyt az 5-6. (11-12 éves korcsoport) és a 7-8. (13-14 éves korcsoport) osztályos tanulók számára külön-külön hirdetik meg.

 

A verseny anyaga: A vetélkedő résztvevőinek egy – a forduló rendezői által – kijelölt kötelező, és egy magukkal hozott, szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk. A szöveg csak eredeti, magyar – 20-21. századi, közlő prózai stílusban megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi, sem kevéssé ismert szavakat.

 

A versenyzők értékelésekor a zsűri az alábbi szempontok figyelembevételével értékeli a versenyzők teljesítményét: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.

 

A városi verseny helyszíne:   Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Háza (4032 Debrecen, Jerikó u. 17-19.)

 

A verseny időpontja és helye:  2007. február 6.  8.30 órától a mozi terem

 

A jelentkezési lapokat – az iskolai döntők győzteseinek adataival, és a korcsoport feltüntetésével – 2007. január 30-ig szíveskedjenek eljuttatni az Újkerti Közösségi Házba.

A program felelőse: Lakatos Szilvia, tel.: 52/ 439-866

A versennyel kapcsolatban további felvilágosítás a fenti telefonszámon kérhető.

A verseny részletes kiírása az Oktatási Közlöny 2006. 15/II. számában olvasható.