Magángyűjteményekben található alkotásokból látható kiállítás Gödöllőn

Kultúra - 2019-09-15

Magángyűjteményekben található alkotásokból, köztük neves magyar festőművészek munkáiból látható kiállítás Rejtett remekművek címmel a Gödöllői Királyi Kastélyban vasárnaptól.

A január 15-ig látogatható tárlaton a 19. század második felében és a 20. első felében született, főként magyar alkotásokat tekinthet meg a közönség több gyűjtő összefogásának és együttműködésének eredményeként.

"A bemutatott időszak a magyar festészet aranykora, amikor a klasszicista, majd később a realista, sokszor történelmi vonatkozású művészet után a progresszívebb, számos esetben az európai áramlatokhoz kapcsolódó alkotások, művészek, csoportosulások találtak maguknak új utakat" - olvasható a tárlat ismertetőjében.

Mint írják, a klasszikusok sorát id. Markó Károly, Barabás Miklós, Ligeti Antal, székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Paál László ifjúkori műve nyitja, majd Rippl Rónai József, Gulácsy Lajos, Ferenczy Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Czigány Dezső, Nemes Lampérth József, Fenyő György, ef Zámbó István, feLugossy László és Aknay János zárja.

A kiállítás katalógusának előszavában Tóth Zoltán kurátor felidézi, hogy egyre szélesebb gyűjtői kör kezd ismét kialakulni, ami nagyban köszönhető az ismert galériák és aukciósházak gazdag és nívós műtárgyfelhozatalának. Ehhez járul hozzá a művészettörténészek, anyagvizsgálati laborok lelkes kutatómunkája is. Nem elhanyagolható néhány műgyűjtő galéria azon törekvése és munkássága sem, hogy a magyar festészetet újra beemeljék az európai áramlásba.

"Kiállításunk azzal a céllal indul útnak, hogy bemutassunk magyar magángyűjteményeket, azok sokszínűségét és szemléltessük azt, hogy létezik még magyar műgyűjtés. Terveink között szerepel, hogy témákra bontva folytatódhasson egy kiállítási sorozat, egészen a 16-17. századtól egészen napjainkig" - fogalmazott a kurátor.