Orgonapárbajt rendez a Zeneakadémia

Kultúra - 2009-04-17

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonaművész tanárai és orgona szakos hallgatói különleges koncertet adnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben április 20-án, amelyen többek között Koloss István, Bach, Mendelssohn, Couperin és Messiaen művei csendülnek fel. Az Európát átszelő izgalmas zenei utazáson Fazekas Gergely zenetörténész kalauzolja a közönséget.

Rendhagyó koncerten mutatkozik be a Zeneakadémia orgonatanszéke a Művészetek Palotájában: a növendékek két csapata méri össze egymással tudását a Budapesttől Párizsig tartó képzeletbeli zenetörténeti kiránduláson. Budapestről Ruppert István indítja a versenyt Koloss István II. szonátájának III. tételével, hogy azután Párizsban Pálúr János és Fassang László közös improvizációja fogadja a versenyzőket. A hallgatók csapatai a Bécs-Velence-Versailles, illetve Kismarton-Mühlhausen-Lipcse útvonalon jutnak el a francia fővárosba, az orgonairodalom legnagyobb alakjainak szellemét megidézve Bachtól Mendelssohnon át Franckig és Messiaenig. A párbaj során színre lép a tanszék valamennyi tanulója, s hogy az úton se ők, se a közönség ne vesszenek el, arról a zenetörténész-idegenvezető Fazekas Gergely, a Zeneakadémia tanára gondoskodik.

 

A zeneakadémisták és mestereik estjének egyik érdekessége, hogy az orgona játszóasztala a színpadon épített emelvényen kap helyet. Így a megszokottól eltérően a művészek nem a háttérben, hanem a közönség szeme előtt szólaltatják meg a Művészetek Palotája grandiózus hangszerét és mutatják meg a hangszerek királynőjének játékosságát. Az orgona megépítésében, amely 2004 augusztusától 2006 áprilisáig tartott, a Zeneakadémia orgonatanszékének nemzetközi hírű tanára, Fassang László is részt vett, mint szakértő orgonaművész.

 

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a koncert kapcsán elmondta: "A Művészetek Palotájával kötött, immár négy évre visszatekintő együttműködésnek köszönhetjük, hogy az orgonatanszék tehetséges hallgatói kiváló tanáraik vezetésével egy kivételes kihíváson mutassák meg tudásukat a zeneértő közösségnek."

A növendékek: Gajdos Imre, Harmath Dénes, Kocsis Anna, Mekis Péter, Monostori Ferenc, Pásztor Raymund Sándor, Somogyi Anna, Szabó Dávid, Szabó Kata, Tatai Dániel, Tóka Ágoston.

A tanárok: Fassang László, Pálúr János, Ruppert István.

 

A koncertre a belépés ingyenes, azonban a szünetben és a koncert végén a Zeneakadémia Baráti Köre adományokat gyűjt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanszékének fejlesztéséhez, a hallgatók jobb képzési feltételeinek és gyakorlási lehetőségének megteremtésére.

Az ingyenes jegyek a Művészetek Palotája jegyirodájában, valamint a Concert & Media hálózatában igényelhetők.

(www.edupress.hu)