Színház: újabb teher a város lakóinak

Kultúra - 2006-10-26

Debrecenben az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy a város életét, költségvetését súlyosan – és zsebbevágóan - érintő kérdésekről a nyilvánosság kizárásával tárgyalunk. Erre már többször is felhívtuk a figyelmet, azonban hiába: a gyakorlat folytatódik.

Színház funkcióra alkalmas ingatlan (építmény) beszerzési költségeinek biztosítása címmel tárgyalja  a debreceni képviselőtestület október 26-án azt az előterjesztést, amiről

most is - zárt ülés keretében - milliárdokról „döntünk” (illetve dönt a többségi frakció) úgy, hogy a leginkább érintettek, a debreceniek majd csak utólag értesülhetnek arról, hogy mekkora újabb(!) adósságot vállat fel az önkormányzat.

       Azonban önmagában nem csak az a baj, hogy a Pénzügyi Főosztály költségvetési tárgyalásokon évek óta hangoztatott figyelmeztetésével és az „ellenzéki” képviselők véleményével sincs összhangban a város beruházási politikája, hanem az, hogy a megépülő színház újabb működési költségeket jelent a város költségvetése számára.

     Még az utóbbi években megépített beruházások végleges és tényleges működési költségeit sem ismerjük, úgy „döntünk” most egy újabb működési költség-növelő beruházásról. Ráadásul úgy, hogy a 9,5 ezer négyzetméteres „kamaraszínház” becsült működési költségeiről még csak tájékoztatást sem kapunk.

 

Ezt az előterjesztést elfogadni ebben a formában nagyfokú felelőtlenség.

Kovács László (SZDSZ)