Véget ért a Sziget Fesztivál

Kultúra - 2006-08-17

A legtöbb magyar ezer és kétezer forint között költött naponta az idei Szigetre látogatók közül, de sokan 5000 forintot is kiadtak egy nap alatt - derült ki a Felsőoktatási Kutatóintézet által tíz éve folyamatosan végzett felmérés idei adataiból. A 14. Sziget fesztivál zárónapján teltház volt, ezzel a heti összlétszám elérte a tavalyi 385 ezres rekordot.

Az évek óta gazdaságilag is sikeres rendezvény idén 50 millió forint nyereséget hozott. Egy kis statisztika: 76 hektáron, 66 programhelyszínen, 30.000 m2 sátorban és 3.500 m2 színpadon, 44 különböző országból érkező, összesen 250 külföldi és 500 hazai produkció volt látható és hallható a 2006-os Szigeten.

 

A kedd esti Prodigy koncert után a Nagyszínpadot már el is kezdték bontani, majd szerdán délben bezárt a Sziget. Szerdától körülbelül 10 napig tart a bontás és a takarítás a Hajógyári-szigeten..

 

A külföldi látogatók legnagyobb része, 33 százalék 3-5000 forintnak megfelelő eurót költ naponta. A kérdezőbiztosok magyar és angol nyelvű úgynevezett kontaktlappal, illetve kérdőívvel keresték meg a látogatókat (összesen 1033 magyar és 786 külföldi szigetelőt) a 2006. augusztus 10-től 14-ig tartó időszakban.

 

A Szigetet hat területi, és négy időzónára osztották. Az idei kérdőív teljesen ifjúságközpontú volt. Az élettervezésre, a fogyasztási és civil státuszra, a középosztálytudatra, az ifjúsági kultúrára (öltözködésre, zenei ízlésre, szabadidő felhasználásra), és végül az ifjúságot érintő fő társadalmi problémákra kérdeztek rá. Idén szinte azonos számú férfi és nő látogatta a Szigetet, ez a tendencia tavaly óta figyelhető meg. Jelentősen nőtt azoknak a száma, akik a Sziget mellett más fesztiválokra, - például Kapolcsra - is ellátogattak: a Művészetek Völgyébe a Szigetelők negyede jutott el, de 21 százalékuk az EFFOT-on is kikapcsolódott.

 

A kutatásból kiderül az is, hogy a harmincas korosztály a Sziget leggyorsabban növekvő csoportja. Ennek okáról Gábor Kálmán szociológus, a Felsőoktatási Kutatóintézet Ifjúságkutatási Csoportjának vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy az ifjúsági életszakasz meghosszabbodásával a szabadidejét is intenzívebben tölti el ez a korosztály. "A harmincasok alapították meg a fesztivált, náluk már szinte hagyománnyá vált, hogy évről-évre kilátogatnak" - tette hozzá a szociológus. (forrás: MTI)