Az újraegyesítés óta a leghosszabb recesszióra számít a német ipar

A német ipar az újraegyesítés óta a leghosszabb recesszióra számíthat a koronavírus-járvány következtében csökkenő export és beruházások miatt - áll a német iparszövetség, a BDI negyedéves jelentésében.

A német iparszövetség, a BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie e. V.) igazgatója Joachim Lang a jelentésben rámutat: a német ipari termelés már a vírusfertőzés idei megjelenése előtt is sorban hat negyedévben csökkent, a legutóbb a 2019-es negyedik negyedévben éves bázison 5,7 százalékkal. "Az idén a feldolgozóipar minden valószínűség szerint recesszióban marad, ami így a leghosszabb lesz az újraegyesítés (1990) óta" - mondta.

A kínai termeléscsökkenés és a számos országban bevezetett karantén intézkedések fényében egyre jobban körvonalazódik mennyire sérülékeny is valójában az exportorientált és nemzetközi beszállítói láncoktól erősen függő német ipar - írja a BDI negyedéves jelentése.

A beruházások növekedését a gyenge világgazdasági teljesítmény, a fokozódó geopolitikai kockázatok és az alacsony kapacitáskihasználtság együttese hátráltatja. A BDI az idén a termelőberuházások három százalékos csökkenésére számít.