Halálra ítélték Szaddám Huszeint a dudzsaili mészárlás miatt

Emberiesség elleni bűntettek miatt halálra ítélték vasárnap Szaddám Huszein volt iraki elnököt, akit bűnösnek mondtak ki az ellene indult első perben, a dudzsaili mészárlás ügyében.

A Dudzsail iraki síita faluban 1982-ben 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni merényletkísérlet miatt. Az előző rendszer vezető tisztségviselőinek bűnpereiben eljáró iraki különleges törvényszék ítélete szerint akasztófán végzi Szaddám Huszein féltestvére, Barzán at-Tikríti volt titkosszolgálati vezető és a volt forradalmi bíróság vezetője, Avad al-Bandar is. Életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki Taha Jaszín Ramadán volt alelnökre, akire az ügyészség a perben szintén halálbüntetést kért.

A Baasz párt három további egykori vezető tisztségviselőjére kínzás és gyilkosság bűntette miatt 15 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, egy negyediket pedig felmentettek.

 

A volt iraki diktátor ellen több ügyben is folyik büntetőeljárás, s mindegyik esetben olyan súlyú a vád, hogy bármelyik perben halálra ítélhetik.

 

Automatikus fellebbviteli eljárás indul Szaddám Huszein és három vádlott-társa ügyében

 

Automatikus fellebbviteli eljárás kezdődik hétfőn a halálra ítélt volt iraki elnök, Szaddám Huszein és három vádlott-társa ügyében - közölte az előző iraki rendszer vezetői tisztségviselőinek ügyeiben eljáró különleges bagdadi törvényszék egyik bírája.

 

A törvényszék működési szabályzata szerint halálos ítéletek és életfogytiglani szabadságvesztések kiszabása esetén automatikusan le kell folytatni a fellebbviteli eljárást. A különleges törvényszék fellebbviteli kamarája dönt e fellebbezésekről.

 

A kilencfős bírói testületet nem köti semmilyen határidő, tetszése szerinti ideig mérlegelheti az ügyeket. Ha úgy dönt, hogy egy fellebbezés megalapozott, perújrafelvételben újra kell tárgyalni az egész ügyet. Ha helybenhagyja a törvényszék döntéseit, harminc napon belül végre kell hajtani a halálos ítéleteket.

 

A végrehajtási utasítást alá kell írnia az államfőnek, vagy az egyik alelnöknek. A Szaddám Huszein és hét vádlott-társa ügyében lezajlott per végén a törvényszék három halálos ítéletet hozott vasárnap, egy vádlottra, Taha Jaszín Ramadán volt alelnökre pedig életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki.

 

A három halálra ítélt: Szaddám Huszein, továbbá féltestvére Barzán at-Tikríti, a titkosszolgálatok volt vezetője és Avad Ahmed al-Bandar, az egykori forradalmi törvényszék elnöke.

 

Szaddám Huszein nyugodtan fogadta az ítéletet, Koránnal a kezében, "Allah akbar!" (Allah a legnagyobb!) kiáltással reagált csupán a halálbüntetés kiszabására. "Az igazság megcsúfolásának" nevezte a Szaddám Huszein iraki elnök ellen hozott halálos ítéletet a volt iraki elnök védői csapatának egyik tagja.

 

Busra al-Halil szavai szerint "egy törvénytelen bíróság ítélkezett egy kirakatperben". Az amerikai megszállók által létrehozott törvényszéktől "eleve nem is lehetett tisztességes eljárást remélni" - mondta a jordániai fővárosban, Ammánban, ahol a védői csapat berendezte központi irodáját.

 

A törvényszék elnöke "a törvényszék megsértése miatt" kivezettette a tárgyalóteremből Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-minisztert, a Szaddám Huszeint védő nemzetközi ügyvédcsapat vezetőjét, mert Clark is úgy fogalmazott az ítélethirdetéskor, hogy a törvényszék "gúnyt űzött az igazságszolgáltatásból".

 

Dzsalal Talabani iraki elnök szerint tisztességes volt Szaddám Huszein pere. Az államfő mindazonáltal - biztonsági okokra hivatkozva - nem kívánta kommentálni vasárnapi nyilatkozatában az exelnök ellen hozott halálos ítéletet.

 

Iraki síiták vad ünneplésbe kezdtek Szaddám Huszein halálra ítélésének hírére Bagdad Szadrváros nevű negyedében. Fiatalok sokasága énekelt, táncolt örömében a túlnyomórészt síiták lakta városrész utcáin, fittyet hányva az ítélethirdetés napjára elrendelt kijárási tilalomnak.

 

Ugyanakkor Szaddám Huszein szűkebb hazájában, Tikrítben röviddel a volt elnök halálos ítéletének kihirdetése után ezrek vonultak az utcákra, bosszút esküdve a törvényszék ellen.

 

A halálra ítélt volt elnök felszólította az iraki népet, hogy utasítsa el a felekezeti erőszakot, és ne álljon bosszút az ellene hozott halálos ítéletért a megszálló hatalmakon és a megszálló országok népein - közölte nyugati tudósítókkal az elítélt exelnök egyik ügyvédje.

 

(MTI)