Ismét rekordot döntött a termelői árak emelkedésének üteme Kínában októberben

- A termelői árak emelkedésének üteme Kínában októberben megdöntötte a szeptemberben felállított rekordot a termelőeszközök további drágulása, valamint az energia- és nyersanyagellátási problémák hatásaira.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a termelői árak éves bázison 13,5 százalékkal nőttek októberben. Az áremelkedés éves összevetésben számított mértéke ezzel a legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot. Elemzők 10,7 százalékos növekedésre számítottak a szintén rekordmagas, szeptemberi 12,4 százalékos áremelkedést követően.

A termelői árak növekedésében elsősorban az energia- és nyersanyagellátási nehézségek játszottak szerepet. A termelőeszközök ára októberben tovább gyorsulva, 17,9 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A szénkitermeléssel és finomítással foglalkozó ágazatban éves bázison számítva 103,7 százalékos áremelkedést jegyeztek fel októberben, 28,8 százalékkal magasabbat, mint szeptemberben. A termelői árak további emelkedését regisztrálták egyebek mellett a kőolaj- és földgázkitermeléssel, a tüzelőanyagok feldolgozásával, a vasfémek kohászatával és feldolgozásával, valamint a vegyi anyagok és vegyészeti termékek feldolgozásával foglalkozó ágazatokban is.

Havi összevetésben a termelői árak 2,5 százalékkal nőttek szeptemberről októberre, míg az év első tíz hónapjában 7,3 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest.

A fogyasztói árindex éves bázison októberben 1,5 százalékos volt. Ez tavaly szeptember óta a legnagyobb mértékű áremelkedésnek számít. Elemzők 1,4 százalékos áremelkedést valószínűsítettek a szeptemberi, 0,7 százalékos adat után. Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben egyebek mellett a szélsőséges időjárást, az egyes árucikkek szűkös kínálatát, valamint a megnövekedett előállítási költségeket sorolta fel az októberi fogyasztói árindex emelkedését előidéző tényezők között.

Az élelmiszerek ára ugyan a sertéshús árának további visszaesése miatt összességében zsugorodott, ám a zöldségek ára szembetűnően - éves összevetésben 15,9 százalékkal - nőtt. A statisztikai hivatal szakértője a zöldségárak emelkedését a többi közt az ország egyes részeit sújtó, heves esőzések, a szórványosan felbukkanó koronavírus-járványgócok, az őszi vetésváltás, valamint a megugró szállítási költségek együttes hatásával magyarázta.

Jelentős - éves bázison számítva 30 százalék feletti - emelkedést regisztráltak továbbá a gázolaj- és a diesel árakban is.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,3 százalékkal emelkedett októberben éves összehasonlításban. A növekedés üteme enyhén emelkedett a szeptemberi, 1,2 százalékoshoz képest.