Kinevezték az új nemzetbiztonsági törvény betartatásáért felelős vezetőket Hongkongban -

Kinevezték a kedden bevezetett és sokak által kritizált új nemzetbiztonsági törvény betartásáért felelős vezetőket Hongkongban - számolt be internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap pénteken.

A pekingi vezetés Luo Huj-mingot, a központi kormányzat hongkongi képviseleti irodájának vezetőjét jelölte ki arra, hogy a nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban a város kormányzójának főtanácsadójaként funkcionáljon. A törvény betartásáért felelős, újonnan felállított ügynökséget pedig a keményvonalasnak tartott Cseng Jen-hsziong, a Kínai Kommunista Párt korábbi kuangtungi főtitkára vezeti majd.

Csenget 2011-ben azzal vádolták, hogy lázító hangvételben kommentálta a Kuangtungban fekvő Vukan faluban zajló tüntetéseket, amelyeket a termőföldek kisajátítása hívott életre. Cseng, aki akkor Sanvej város vezető párttisztségviselője volt, egy kormányzati ülésről kiszivárgott videón arról beszélt, hogy a falubeliek bajkeverő szándékkal a külföldi sajtóval játszanak össze. "Előbb fognak disznók repkedni az égben, mint hogy a külföldi sajtóban bízni lehessen" - idézte a SCMP Cseng szavait a videóból.

A kedden életbe lépett törvény értelmében Peking nemzetbiztonsági irodát állít fel Hongkongban, amelynek feladata, hogy felügyelje a hongkongi kormányzat a nemzetbiztonsággal kapcsolatos munkáját, és útmutatást nyújtson számára ezen a téren. Az iroda emellett joghatóságot gyakorol majd az olyan "bonyolultnak" tekintett esetek felett, amelyeknél például külföldi beavatkozás, vagy a nemzetbiztonságot veszélyeztető komoly fenyegetés merülne fel, vagy esetleg a helyi hatóságok nem tudnák hatékonyan betartatni a törvényt.

A városban emellett felállítanak egy nemzetbiztonsági bizottságot, amely Carrie Lam hongkongi kormányzó elnöklete alatt működik majd, és politikák kidolgozását, a fejlemények értékelését, valamint a fontosabb munkák és műveletek koordinálását látja el.

A hongkongi kormányzat pénteken közölte továbbá, hogy a tavaly júniusban megkezdődött kormányellenes tüntetéshullámon rendszeresen skandált, "Szabadítsuk fel Hongkongot, korunk forradalma" jelmondat szeparatistának vagy felforgatónak minősülhet az új törvény értelmében. Maria Tam, a hongkongi alaptörvény bizottság elnökhelyettese azonban egy rádióműsorban elmondta: a szlogen használata önmagában nem feltétlenül tartozna a nemzetbiztonsági törvény hatálya alá - idézte a Peking-párti tisztségviselőt a SCMP., - a nemzeti jogszabályok ugyanis indokolt esetben felülírhatják a nemzetbiztonsági törvényt. Tam rámutatott: vizsgálni kell a jelmondat használatának körülményeit, vagyis, hogy az érintett részt vett-e valamilyen erőszakos akcióban, vagy annak előkészítésében.

Az új, Hongkongra szabottan kidolgozott jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását, ám enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát.