Koronavírus - Újfajta, hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdi meg egy csehországi cég

- Újfajta, az eddigieknél hatékonyabb arcmaszkok gyártását kezdi meg két héten belül a brünni (Brno) Respilon vállalat egy izraeli cég közreműködésével.

A hagyományos papírból vagy szövetből készült arcmaszkok hatékonyságát az utóbbi hetekben több szakértő is megkérdőjelezte. A brünni cég nanorészecskék fejlesztésére specializálódott, míg magának az arcmaszknak a legyártását külföldi cégeknél rendeli meg.

A koronavírus a közelmúltban Kínában jelent meg, a fertőzöttek száma meghaladja a hatezret, s több mint százötven személy már meghalt.

Csehországban a járvány kirobbanása előtt naponta mintegy száz darab arcmaszkot adtak el, mára ez a szám több ezerre emelkedett és számos helyen az armaszkok már nem is kaphatóak.

A cégigazgató szerint nem csak az arcmaszkok anyaga és szűrője fontos, hanem az arcmaszk formája is, hogy minden részében jól tapadjon az archoz. A Respilon elemzése szerint az eddig használt különféle klasszikus arcmaszkok nem túl hatékonyak. Hatákonyságukat feljavítja a nanorészecskés szűrő használata, amely a nagyon apró vírusokat is képes elfogni és elpusztítani. Az újfajta arcmaszkok egyszeri használatra készülnek, mert az arcról való levételkor fertőződhetnek.

"Arcmaszkjaink számításaink szerint mintegy másfél-két hónap múlva már kaphatóak lesznek a gyógyszertárakban és az üzletekben.

A Respilon tavaly mintegy 700 ezer darab arcmaszkot adott el elsősorban Kínában. Az idén már 8,5 millió darabra kapott megrendelést. "Ilyen mennyiségű megrendelést azonban egyedül nem vagyunk képesek teljesíteni" - jegyezte meg Roman Zima.