Moszkvai polgármester: dróntámadás érte a várost

Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében - közölte kedd reggel Szergej Szobjanyin polgármester a Telegram-csatornáján.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz főváros ellen Kijev által indított "terrortámadást" nyolc repülőgépszerű drónnal hajtották végre. Ezek közül hármat rádióelektronikai eszközökkel földre szállítottak, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rakétarendszerrel lőttek le Moszkva megyében.

Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója is beszámolt róla, hogy a légvédelem több, a főváros irányába tartó drónt lelőtt. A közösségi médiában videó jelent meg arról, hogy egy repülő szerkezetet a levegőben semmisítenek meg Moszkva megyében.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a támadás ügyében eljárást indított.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kijelentette, hogy a dróntámadás a "kijevi rezsim" válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára. Az objektumot azonban nem nevezte meg.

Peszkov közölte, hogy Putyin a kezdetektől fogva operatív tájékoztatást kapott a dróntámadásról, és hogy az incidenssel kapcsolatban nem tervez beszédet mondani. A szóvivő a történtek okán méltatta az orosz katonai tárca, a légvédelem és a helyi hatóságok tevékenységét.

Azt hangoztatta, hogy a támadás ismételten alátámasztotta, hogy indokolt a "különleges hadművelet" folytatása, és kitűzött céljainak elérése.

Szobjanyin polgármester az írta, hogy a mentőszolgálatok a helyszínen dolgoznak, és hogy komolyabb sérülés nem történt. A moszkvai hatóságok szerint ketten folyamodtak orvosi ellátásért, de kórházi kezelésre senki sem szorult.

A TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökség szerint a Lenin sugárúton és a Profszojuznaja utcában ért találat egy egy-egy lakóépületet. Mindkét házból evakuálták a lakókat addig, amíg átkutatták az épületeket. Ideiglenesen forgalomkorlátozást is bevezettek a helyszínek környékén, amelyet később feloldottak.

Az RBK gazdasági napilap szerint Új Moszkva egyik toronyházának 25. szintjén is kitörtek az ablakok, feltehetően hasonló okokból. Az orosz állami médiában, egyebek között a Vesztyi FM hírrádió és a Rosszija 1 tévécsatorna adásában elhangzott, hogy a támadásban a védelmi tárca által említett nyolc repülőgépszerű nagy drón mellett kisebb eszközök is részt vettek. Az RBK két, "a belügyminisztériumhoz közeli" forrásra hivatkozva azt írta, hogy a moszkvai régióban több mint tíz drónt lőttek le kedden.

A hatóságok szerint mind a négy Moszkva környéki polgári repülőtér rendes üzemmódban működik.