A joghurt nem csak finom ennivaló, remek kalcium- és vitaminforrás, hanem férfiasabbá és nőiesebbé is tesz - bizonyították amerikai kutatók egyelőre csak egereken, de sokan és lelkesen tervezik az emberen történő vizsgálatokat is.
Jorge Chavarro, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora munkatársaival évek óta a szaporodás és a táplálkozástudomány összefüggéseivel foglalkozik. 2007-ben nagy feltűnést keltett az a könyve, amelyben leírja, hogy a gyermekre régóta vágyó házaspárok speciális étkezésre váltva, megfelelő idő után örülhetnek saját gyermeküknek is.
Kutatók vizsgálataik során már tapasztalták, hogy több ondója lett azoknak a férfiaknak, akik több joghurtot ettek. Egy évtizedek óta folyamatban lévő tanulmányban azt is leírták, hogy azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak joghurtot, az évek előrehaladása során nem szedtek magukra mind több kilót.
Ebből kiindulva a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói, Susan Erdman és Eric Alm egereken kezdtek el olyan kísérletet, amelyben az egyik csoport a szokásos egértápot fogyasztotta, a másik csoport ugyanezt ette, de testméretüknek megfelelő mennyiségben, vanília ízű probiotikus joghurttal kiegészítve. Arra voltak kíváncsiak, hogyan alakul az egerek súlya.
Volt még két, másik egércsoport is: az egyik tagjai sok zsírt, kevés egészséges rostot tartalmazó ételeket kaptak, mintha a ma már mindenütt található gyorséttermekben étkeztek volna. A másik csoportba tartozók ugyanezt ették, de joghurttal kiegészítve.
A kutatók először azt tapasztalták, hogy a joghurtos koszton lévő egerek bundája láthatóan dúsabb és selymesebb lett. Kimutatták, hogy ezeknek az állatoknak tízszer annyi szőrtüszője lett, mint a másik csoport tagjainak.
Azt is kiderítették, hogy a joghurtot evő hím egereknek öt százalékkal nagyobb lett a heréje, mint az egértápot evőknek, és 15 százalékkal nagyobb, mint "gyorséttermek kosztján" élőknek.