Másként látják a külföldiek a forintot - megfordult a tőkeáramlás a napokban

Pénzügyek - 2006-08-01

A júniusi rendkívül nagy, mintegy 550-600 milliárd forintot kitevő magyarországi tőkekivonás júliusban 50-100 milliárd forint között további tőkekivonássá lassult - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által tegnap közzétett adatokból.

A forint erősödött az euróval szemben

Az adatok arra is utalnak, hogy július utolsó napjaiban megfordult a tőkeáramlás: nettó mintegy 50 milliárd forintnyi friss tőke érkezett hazánkba, elsősorban az állampapír-piacra. A forint mindezzel párhuzamosan másfél hónapos csúcsra erősödött az euróval szemben.

Július első felében még folytatódott a tőkekivonás az országból, mintegy 100 milliárd forint értékben. Eközben azonban a forint nem gyengült tovább, sőt nagyobb átmeneti erősödési hullámok is látszottak. Az utolsó napokban a tranzakciók egyenlege mintegy 50 milliárd forintos nettó tőkebeáramlást mutatott, melynek nyomán a forint a 270-es szint közelébe erősödött az euróval szemben.

A jelek szerint változott a külföldi szereplők korábbi pesszimista megítélése forint kilátásait illetően (csökkent azok aránya, akik a forint további jelentősebb gyengülésére számítottak).

Július 20-ig a külföldiek magyar állampapír-állománya lényegében stagnált (2720 mrd Ft körül,) majd átmenetileg közel 5 hónapos mélypontra süllyedt. Ezt azonban a hónap végén látványos állomány-emelkedés követte, ami a tőkeáramlás (hazai és külföldi okok miatti) megfordulásával állhat összefüggésben.

(portfolio)