Händel és Mozart Messiásával készül a karácsonyra az Opera

Programajánló - 2019-12-11

- A Magyar Állami Operaház a Keresztény Évad alkalmából tűzi először műsorára szcenírozott formában Händel Messiását Mozart átiratatában december 21-én, 23-án, 25-én és 28-án a budapesti Erkel Színházban.

A karácsonyi négy előadás szólistája Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli. A Mozart-átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával hangzik el Zöldy Z Gergely díszleteivel és Szelei Mónika jelmezeiben.

A Magyar Nemzeti Balett táncosai - Balaban Cristina, Bakó-Pisla Artemisz, Carulla Leon Jessica, Darab Dénes, Kekalo Jurij, Majoros Balázs, Rónai András, Sardella Francesco és Sawatzki Aglaja - a rendező által az egyes tételekhez rendelt fogalmakat jelenítik meg Venekei Marianna koreográfiájában - közölte a dalszínház szerdán az MTI-vel.

A Messiást Georg Friedrich Händel 24 nap alatt komponálta meg 1741 nyarán, majd 1742-ben mutatták be Dublinban. A mű a kor bevett szokása szerint több átdolgozáson is átesett, ezek egy részét még maga Händel készítette el. Mozart bécsi változata 1789-ben Gottfried van Swieten báró megrendelésére született, aki a nagy előd iránt érezhető alázattal igazította a művet a bécsi ízléshez és feltételekhez. Változtatásokat elsősorban az áriák struktúráján végzett, fa- és rézfúvósok szólamait dúsította fel a kor követelményeihez igazodva. A bemutatót gróf Esterházy János bécsi palotájában tartották.