Kulturális és művészeti rendezvényekkel ünnepel a 60 éves Kortárs folyóirat

Programajánló - 2017-11-15

- Középiskolásoknak meghirdetett irodalmi versennyel, a Kortárs-díjak átadásával, valamint beszélgetős estekkel ünnepli fennállásának 60. évét a Kortárs irodalmi és művészeti folyóirat.

Hosszabb kihagyás után indul újra az eredetileg idén januárban indult Szavakon túl című interaktív beszélgetős sorozat, amely a művészeti látásmódok közötti különbségeket, megegyezéseket keresi a különféle művészeti ágakat képviselő meghívott vendégek segítségével.

A következő, november 29-i alkalmon Ács Margit író, Fátyol Viola fotóművész és Kollmann Gábor szaxofonos fog beszélgetni, december 13-án pedig Király Farkas író-költő, Markovics Ferenc fotóművész és Törőcsik Franciska színész lesznek a Szavakon túl vendégei - mondta el Hekler Melinda, a Kortárs sajtómunkatársa szerdán Budapesten.

Hozzátette: november 22-én, szerdán rendezik meg a Dialógusok című estsorozat második alkalmát, A sorozat célja párbeszédet nyitni a világ értelmezésének természettudományos és humán-művészeti megközelítése között. A Tény című est vendége Mérő László matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pszichológiai Intézetének munkatársa és Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója lesz.

A Kortárs idén is meghirdeti a középiskolásoknak szóló irodalmi versenyét. A fiatalok 3-4 fős csapatokkal jelentkezhetnek egy 2000 után született irodalmi műről, művészeti alkotásról vagy eseményről írt ajánlóval. A legjobb pályaművek szerzői 2018 áprilisában egy vetélkedően mérhetik össze tudásukat értékes nyereményekért - emelte ki Hekler Melinda.

Thimár Attila, a folyóirat főszerkesztője felidézte: a Kortárs alapításának körülményei nem igazán dicsőségesek, ugyanis a lap 1957 őszén pártutasításra indult el. A rendszerváltozással teljesen megszűnt a háttérből a folyóiratra nehezedő cenzúra. Az 1990 utáni éles piaci versenyben a Kortárs azzal igyekezett talpon maradni, hogy az irodalmi profilt képzőművészetivel színesítette, majd megjelent a zene is a folyóiratban.

A papíralapú Kortárs mellett, teljesen különálló szerkesztőséggel immáron hat éve működik a folyóirat online kiadása, amely nagy hangsúlyt fektet a fiatal, 25 és 40 év közötti generáció megszólítására. Emellett fontos céljuk teret adni az ugyanebből a korosztályból kikerülő fiatal alkotóknak is. Az online kiadás tematikájában az irodalom, képzőművészet és zene mellett szerepet kap a film és a színház is - fűzte hozzá Fodor Bernadett, a Kortárs Online főszerkesztője.

A folyóirat pályázati pénzekből, elsősorban a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) nyert támogatásokból tartja fenn magát, a papíralapú kiadás havi 3500, a Kortárs Online havi 15-20 ezer embert ér el. A folyóirat saját elismerését, a Kortárs-díjat eddig olyan alkotók nyerték el, mint mások mellett Mészöly Miklós, Ágh István vagy Bodor Ádám. 2014 óta egyszerre három művésznek ítélik oda a díjat, az idei kitüntetettek - Tandori Dezső költő, Márkus Béla irodalomtörténész és Kis-Tóth Ferenc képzőművész - november 28-án szűkkörben veszik át az elismerést, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogat.