Múzeumok Majálisa hetven intézmény részvételével

Programajánló - 2018-05-09

Hetven múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből május 13-án vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) a 23. Múzeumok Majálisára.


A fesztivál beköltözik a múzeum épületébe, mivel a hagyományos helyszínen, a Múzeumkertben munkálatok zajlanak. A körülmények ezért idén kicsit szűkösebbek lesznek, de számos különleges programmal készülünk - mondta Varga Benedek, az MNM főigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón.

Az idei Múzeumok Majálisa egynapos lesz és három tematika körül forog: kapcsolódik a Családok évéhez, a Közösségek Hetéhez, valamint a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, az ICOM aktuális jelmondatához: Múzeumok hiperhálózata - Új megközelítés, új közönség.

Mint Varga Benedek kifejtette, a hiperhálózat gondolata a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, közösségi munkájára hívja fel a figyelmet. Szólt arról, hogy a kormány által meghirdetett Családok évéhez kapcsolódás tovább erősíti a Múzeumok Majálisa eddigi, szülőket, gyerekeket, nagyszülőket kiemelten megszólító hagyományát.

A Múzeumok Majálisa hagyományosan az ICOM által meghirdetett nemzetközi múzeumi naphoz csatlakozik. A fesztiválra az egész országból, illetve a határon túli magyar közösségekből is érkeznek múzeumi szakemberek.

Az MNM főigazgatója beszámolt arról, hogy a rendezvény alapvetően a közönség számára nyitott terekben fog zajlani, de néhány helyszín a látogatók elől egyébként elzárt területen, például a díszteremben lesz. A Múzeum-zugoly és a Lapidárium a múzeumi szakemberek és a közönség találkozásainak, szakmai előadásoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek lesz a színhelye. A Műtárgysétányon az MNM állandó kiállításaiban betűk szólítják meg a látogatókat, a Tudássétányon mindenki tesztelheti saját tudását.

A rendezvényen átadják a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elismeréseit is. Deme Péter, a társaság ügyvezető elnöke elmondta, hogy Az év múzeuma a kiskunhalasi Thorma János Múzeum lett, Az év kiállítása díjat a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó tárlata kapja. A két győztes elnyerte az Arcanum Kft. félmillió forint értékű szolgáltatási csomagját is.

"Az év múzeuma kitüntető címre huszonkettedik, Az év kiállítása díjra nyolcadik alkalommal hirdettünk pályázatot. Előbbire öt, utóbbira tizenöt intézmény jelentkezett" - mondta Deme Péter, aki az idei fesztivál programjai közül a Családok évéhez kapcsolódva felhívta a figyelmet a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény kiállítására, amelyet diákok valósítottak meg.

Szily Marianna főszervező kitért arra, hogy a Múzeumok Majálisán résztvevő hetven múzeumból harminc az északi és a római udvaron sátrakban várja a közönséget. Az ingyenes majálison különleges tárlatvezetésekkel, gasztronómiai kóstolókkal és koncertekkel is várják az érdeklődőket. Vasárnap 11 órától a Hahó Együttes játszik a gyerekeknek, a rendezvény záróeseménye pedig a Balázs Elemér Group koncertje lesz. Részletes program a www.muzeumokmajalisa.hu-n olvasható.