Bemutatjuk a torna résztvevőit: B-csoport

Sport - 2010-01-14
Az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapja, az uefa.com folytatja a január 19. és 30. között a budapesti Papp László Sportarénában és a debreceni Főnix Csarnokban megrendezésre kerülő futsal Európa-bajnokság résztvevőinek bemutatását. A portál csoportonként ismerteti meg a mezőnyt az olvasókkal, most a B-jelű trió tagjairól, azaz Olaszországról, Belgiumról és Ukrajnáról közölte a legfontosabb tudnivalókat.

. A Futsal Európa-bajnokság B-csoportjának küzdelmei január 23-án érnek véget, mégpedig a 2003-as torna döntőjének visszavágójával: az olaszok reményeik szerint megismétlik a hét évvel ezelőtti, casertai győzelmüket Ukrajna ellen. Akkor az ukránok egy 7-2-es sikerrel kezdték a tornát azzal a belga csapattal szemben, amely azóta most először jutott be az Eb-döntőbe, és kedden, Debrecenben kezdi meg szereplését az olaszok ellen.

 

Olaszország

 

Alessandro Nucconeri 2009 elején távozott a válogatott éléről, amelyet 12 évig irányított, és amellyel 2003-ban Európa-bajnok, 2007-ben Eb-ezüstérmes, 2004-ben pedig világbajnoki ezüstérmes lett. Az azzurrik Roberto Menichelli irányítása alatt is számottevő játékerőt képviselnek, a tavalyi évben 13 mérkőzésükön egyetlen vereséget sem szenvedtek el. Bár a régi ismert nevek közül többen már nem tagjai az együttesnek, az újak, mint Baptistella és Gabriel Lima, plusz a visszatérő Luca Ippoliti ütőképes csapatot alkotnak a régiekkel, például Edgar Bertonival és Vinicius Bacaróval. Az olaszok sosem maradtak le az elődöntőről az eddigi kontinensviadalokon, és meglepetés lenne, ha legalább a legjobb négy közé nem jutnának el az idén is.

 

Legjobb teljesítmény: 2003-ban Eb-győzelem

 

Selejtezők: 10-1 Grúzia ellen, 3-0 Fehéroroszország ellen, 6-0 Litvánia ellen

 

Kulcsjátékosok: Alexandre Feller (kapus), Baptistella, Luca Ippoliti, Marcio Forte

 

Roberto Menichelli, edző: "Ellenfeleink a kontinens legerősebb csapatai lesznek, minden mérkőzésen nagyon óvatosnak kell majd lennünk."

 

 

Belgium

 

A jelentős futsal múlttal rendelkező belga válogatott az első két Európa-bajnokságra, 1996-ban és 1999-ben kijutott, 2003 óta azonban ez az első kontinensviadaluk, hét éve egy szerzett ponttal estek ki a csoportkörből. A selejtezők alatt jó formát mutatott a gárda, amely 4-3-ra le tudta győzni Szerbiát is. A nagy tiszteletnek örvendő szakvezető, Benny Meurs egy tehetséges, multikulturális csapatot rakott össze, ugyanakkor a decemberi, hazai rendezésű Hasselt tornán a szerbektől és az oroszoktól elszenvedet vereségek megmutatták, mennyire kemény dolga lesz a gárdának ebben a rendkívül nehéz csoportban.

 

Legjobb teljesítmény: 1996, Eb-bronzérem

 

Selejtezők: 6-0 Macedónia ellen, 4-1 Görögország ellen, 4-3 Szerbia ellen

Kulcsjátékosok: Karim Bachar, Karim Chaibai

 

Benny Mours, edző: "Hat-hét év kemény munkába telt, hogy kijussunk a tornára, de ez idő alatt folyamatosan javult a játékunk."

Ukrajna

 

A válogatottat már régóta irányító Gennadij Lisencsuk vezetésével Ukrajna világklasszis együttessé vált az utóbbi egy évtizedben, 2001-ben és 2003-ban is második helyen zárta az Európa-bajnokságot. Az ukránok három éve egy átmeneti együttessel érkeztek az Eb-re és már a csoportkörben kiestek, de ezúttal bízhatnak Fedir Pilipiv jó formájában és a visszatérő Szerhij Szityin játékában is, és amennyiben január 21-én a belgák ellen sikerül jó rajtot venniük, bizonyára az elődöntőbe jutás lesz a céljuk.

 

Legjobb teljesítmény: 2001 és 2003 ezüstérem

 

Selejtezők: 4-2 Andorra ellen, 4-1 Hollandia ellen, 2-2 Románia ellen

Kulcsjátékosok: Szerhij Csepornyuk, Valerij Zamjatyin, Valerij Legcsanov

 

Gennadij Lisencsuk, edző: "Két éve történetünk legrosszabb futsaljával estünk ki a csoportkörben. Úgy akarunk játszani, mint tettük azt 2001-ben és 2003-ban."

 

Forrás: mlsz.hu

(uefa.com)

 

 

A 2010-es futsal debreceni Eb menetrendje:

 

Január 19., kedd

Olaszország - Belgium, Debrecen

 

Január 20., szerda

Spanyolország - Fehéroroszország, Debrecen

 

Január 21., csütörtök

Belgium - Ukrajna, Debrecen

 

Január 22., péntek

Fehéroroszország - Portugália, Debrecen

 

Január 23., szombat

Ukrajna - Olaszország, Debrecen

 

Január 24., vasárnap

Portugália - Spanyolország, Debrecen

 

 

Negyeddöntők:

Január 25., hétfő

A B-csoport első helyezettje - Az A-csoport másodikja, Debrecen

 

Január 26., kedd

4. A D-csoport első helyezettje - A C-csoport másodikja, Debrecen

 

 

 

Elődöntők:

 

Január 28., csütörtök

Az 1. negyeddöntő győztese - A 3. negyeddöntő győztese, Debrecen

A 2. negyeddöntő győztese - A 4. negyeddöntő győztese, Debrecen

 

A harmadik helyért vívott meccsre és a döntőre január 30-án, szombaton kerül sor, Debrecenben.

 

Az Eb csoportbeosztása:

 

A-csoport

Magyarország

Csehország

Azerbajdzsán

 

B-csoport

Olaszország

Ukrajna

Belgium

 

C-csoport

Oroszország

Szerbia

Szlovénia

 

D-csoport

Spanyolország

Portugália

Fehéroroszország