Overdose és a három nagy magyar visszatérő

Sport - 2009-09-28

Miközben Overdose az angliai Pulboroughban növeszti a patáját, hogy mielőbb visszatérhessen a zöld gyepre, aggódó híveinek százai, de inkább ezrei kérdezgetik Mikóczy Zoltánt és környezetét, hogy ilyen hosszú leállás után mennyi esélye lesz visszanyerni régi formáját. A tulajdonos ilyenkor igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy lova szemlátomást egyre jobban érzi magát odakünn, és alig várja, hogy többet mozoghasson, a PannoniaOverdose.hu viszont összeszedett néhány csodás magyar visszatérést a közelmúltból, hogy ezzel is alátámaszthassa sokak reményeit.

Farkas Ferenc, a Magyar Lovaregylet elnöke 1989-ben nagyon szeretett volna egy Nijinsky csikót, ám megfizethetetlenek voltak a számára, s kancát se küldhetett hozzá, mert félmillió dollár volt a fedeztetési díja. Aztán Newmarketben felvezettek egyet, akit egy dél-afrikai gyémántbánya tulajdonos vett Amerikában 760 ezer dollárért, ám egy angliai csikóversenyen a szemébe ütöttek ostorral, és elrepedt a retinahártyája. Ám hiába költött további húszezer fontot a kezelésére, még a másikra is megvakult. Így került árverésre 20 ezer guinea (1 guinea = 1,05 font) kikiáltási árral, de mivel nem akadt rá licit, végül mindössze 5600-ért került Farkashoz. Persze mindenki kinevette, hogy egy vak lóért ennyi is sok, ám egy skót állatorvos elárulta neki, hogy van egy ősi cigány módszer, összetört üvegport szórnak a szemre, némi pihenés után meg is tették, így Ryan’s Gift, azaz a Ryan Ajándéka megszabadulhatott mindkét hályogtól, és a következő években 28 versenyt nyerve Közép-Európa legjobb lova lett. Amikor pedig St. Moritz havas pályáján egy hónap alatt 1100 métertől a 2000 méteres nagydíjig négyszer is diadalmaskodott, egy bankár lánya egymillió svájci frankot kínált érte, mindhiába.

 

Brahy még nála is olcsóbban került magyar tulajdonba. Előtte egy évvel százezer fontért ment el a newmarketi yearling árverésen, ám a következő évben is odakerül húszezres kikiáltási árral, de senkinek sem kell, végül Rozsnyói György veheti meg mindössze nyolcszáz fontért, azaz előző évi árának kevesebb, mint egy százalékáért. Ugyanis rajta kívül mindenki tudta, hogy a ló halálos beteg, mivel nem kap levegőt. Legalábbis futás közben, mert ilyenkor hátraszalad a szájpadlása és elzárja a garatot. Akinek viszont vékony a pénztárcája, sokkal több a találékonysága, nemkülönben az eleinte állandóan hörgő áldozatnak, aki Alagon növekedve rájön arra, hogy ha belenyel, akkor kap némi levegőt. Rozsnyóiék azt is kikísérletezik, hogy ha a start előtt egy irrigátorral vizet fecskendeznek a torkába, akkor a nedvességtől a szájpadlása kevésbé csúszik hátra. Elvégre a magyarok találták fel a porlasztót is. Brahy a Derbyben már harmadik, majd megnyeri a Millenniumit, a Kincsemet, a St. Legert, a Bécshez közeli Ebreichsdorfban kétszer a Bauer Memorialt, 2005-ben az év lova lesz, máig 25 millió forinttal hálálva meg a vételt. Az ő hátán nyeri 2006 őszén utolsó versenyét halála előtt pár héttel a 73 éves Kállai Pál, egy kihívásos versenyben az év lovát, Frankie Dancinget verve, akit a zsinórban nyolcszoros zsokésampion, Kovács Sándor lovagol. Méghozzá olyan pályarekorddal, amelyet évek múlva is nehéz lesz megjavítani, s még Brahy is megpróbálhatja, hiszen a nyolcszáz fontért, azaz háromszázezer forintért vett ló még mindig versenyez.

 

Idén, ahogy tavaly is, minden bizonnyal Steady as a Rock lesz az év lova, nem csoda, hiszen a sárga telivér tavaly kilenc futásából hatszor, idén pedig zsinórban hatszor nyert itthon. A nyáron Pozsony komoly nemzetközi mezőnyében sem akadt ellenfele, s 11 verseny óta nem talál legyőzőre. Azaz már két éve uralja a középtávot idehaza, pedig háromévesen mindössze háromezer fontba került Angliában. Éves csikóként még 180 ezer guinea volt az ára, s bár az 1500 kétéves között a 92. helyre tornászta fel magát a szigetországban, ám egy vírusos fertőzés következtében nyolc hónapra le kellett állítani, háromévesen pedig mindössze egyszer futott helyezetlenül. Így lehetett két éve az októberi newmarketi árverésen egykori ára hatvanad részéért hozzájutni, mondanunk se kell, hogy őt is Farkas Ferenc vásárolta meg Ecsedy Leticia részére.

 

Reméljük, hogy Overdose lesz a negyedik csodás visszatérő, de hogy várhatóan mikor kerül rá sor, arról még ezen a héten tájékoztatja a PannoniaOverdose.hu olvasóit Mikóczy Zoltán.