Von der Leyen: a líbiai újjáépítésnek ENSZ által vezetett folyamatnak kell lennie

Sport - 2020-01-13

- Előremutatónak nevezte a Törökország és Oroszország által kezdeményezett líbiai tűzszünetet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Luxembourgban, azonban arra figyelmeztetett, hogy az ország újjáépítésének folyamatát az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) kell vezetnie.

Vasárnap éjféltől a líbiai polgárháborúban szemben álló felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai felszólítása nyomán.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel folytatott tanácskozását követően tett nyilatkozatában Ursula von der Leyen aláhúzta: a tűzszünet a helyes irányba tett első lépést jelenti, de szükség van a konszolidációra, az újjáépítés folyamatának megindulására, valamint a nemzetközileg támogatott egységkormány megalakítására.

"Hosszú még az út, annak azonban csakis egy ENSZ által vezetett politikai folyamatnak szabad lennie. Ez rendkívül fontos" - fogalmazott a brüsszeli bizottság elnöke.

A nemzetközi szervezet közvetítése biztosíthatja egyedül, hogy a béke hosszú távon fenntartható legyen, ugyanis vannak olyan szereplők a régióban, akik "nem mindig a líbiai lakosság érdekében cselekszenek" - mondta

Von der Leyen az Európai Bizottság európai zöld megállapodás néven meghirdetett éghajlatvédelmi céljaival összefüggésben elmondta, hogy a terv 2030-ig egymilliárd eurónyi beruházást kíván mozgósítani. Cél az, hogy az európai gazdaság 2050-re éghajlati szempontból semlegessé váljon, ezen időpontig minden üvegházhatású gázkibocsátást fel kell számolni, vagy ellensúlyozni kell - húzta alá.