Euronews: A civil infrastuktúra elleni nagyszabású támadás lett a várt orosz eszkaláció útja

Legalább tizenegy halottja és 64 sebesültje van az ukrán nagyvárosokat hétfőn ért orosz rakétacsapásoknak.

A leghosszabb légiriadó volt Kijevben a háború kezdete óta, Vlagyimir Putyin pedig nyilvánvalóvá tette, hogy az egyértelműen civil célpontokat célba vevő csapások válaszok a kercsi híd elleni támadásra, amelyet Oroszország az ukrán titkosszolgálatnak tulajdonít.

Hétfő reggel orosz rakéta csapódott be Kijevben a Tarasz Sevcsenko Egyetem előtti kereszteződésbe, egy közeli parkba és az ott lévő játszótérbe, egy kijevi gyaloghídba, illetve a kijevi német konzulátus által használt, de jelenleg üres irodába. Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smyhal közlése szerint 11 infrastrukturális létesítményt ért rakétatámadás összesen nyolc ukrán régióban.

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a reggeli órákban 83 precíziós rakétát és öngyilkos drónt lőtt ki az Orosz Föderáció ukrajnai célpontok ellen, amelyek közül 43-at célba érés előtt lelőttek.

A rakétacsapások áramkimaradásokat okoztak több ukrán régióban, például Lvivben és Mikolajivban, illetve a telekommunikációs infrastuktúra is károsodott.

Volodimir Zelenszkij elnök szerint a csapások kétfajta célra irányultak: részben az energetikai infrastruktúra ellen, részben pedig kifejezetten a civil lakosság megölése és megfélemlítése volt a céljuk.

Az ukrán hírszerzés szerint a rakétacsapásokat már október másodikán és harmadikán elkezdték előkészíteni, ami cáfolja az orosz állításokat, hogy kizárólag a kercsi hídon történt robbanás váltotta ki ezt a nyíltan a civil lakosság ellen irányuló eszkalációs lépést. (A hadszíntéren elszenvedett katonai vereségek után a legtöbb elemző már a kercsi hidat ért támadás előtt is brutális válaszcsapást várt Oroszországtól, ennek kapcsán a taktikai atomtöltet bevetése is felmerült.)

A rakétacsapásokat a NATO és az Európai Unió is elítélte. Moldova külügyminisztere, Nicu Popescu berendelte az orosz nagykövetet, miután a Fekete-tengerről kilőtt orosz rakéták áthaladtak Moldova légterén.

Putyin: hidat hídért

Vlagyimir Putyin orosz elnök kivételesen hétfőn elnökölt a Biztonsági Tanács ülésén, ami azért szokatlan, mert ezeket az üléseket általában pénteken tartják. Az orosz elnök világossá tette, hogy a hétfő reggeli kijevi bombázás válasz volt a szombati, kercsi hídat ért támadásra.

“A kijevi rezsim akcióival, tulajdonképpen a nemzetközi terrorista alakulatok szintjére emeli magát, a legvisszataszítóbb csoportok szintjére. Elképzelhetetlen, hogy válasz nélkül hagyjuk az ilyen típusú bűncselekményeket. Ma reggel a védelmi minisztérium javaslatára és az orosz vezérkar terve szerint nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel nagyszabású csapást mértünk Ukrajna légi, tengeri és szárazföldi energetikai, katonai parancsnoki és kommunikációs létesítményeire. Ha a terrortámadások folytatódnak Oroszország területén, akkor kemény válaszlépések lesznek”.

Az eszkaláció újabb mérföldköve, hogy Aljakszandr Lukasenka belorusz vezető bejelentette, közös katonai egységeket hoznak létre Oroszországgal, válaszul az ország nyugati határán tapasztalható feszültségre. Belarusz eddig nem vett részt a háborúban, csak az orosz csapatok felvonulási területeként szolgált, ugyanakkor nem tudni, hogy Lukasenka bejelentése azt jelenti-e, hogy belarusz csapatok is harcolhatnak majd Ukrajnában.

Belharc a Kremlben, rakéta-specialista az ukrajnai műveletek élén

A Krímet Oroszországgal összekötő kercsi hídon történt szombati robbanás Vlagyimir Putyin 70. születésnapjának másnapján valószínűvé tette, hogy Oroszország megpróbálja fokozni a nyomást Ukrajnán, ugyanakkor az is egyértelmű volt, hogy a hadszíntereken Oroszország defenzívában van és marad is legalább addig, amíg az újonnan besorozott csapatok hadba nem állhatnak. A hidat ért támadást Ukrajnában ugyan diadalmasan fogadták, de Ukrajna azt nem vállalta magára.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó kifejezetten azt pedzegette nyilatkozataiban, hogy orosz hatalmi csoportoknak sokkal inkább megvoltak a szükséges lehetőségei a merénylethez, és ez beleillik abba a politikai belharcba, amelyet orosz héják - például a Wagner zsoldoscsoport vezetője, Alekszej Prigozsin, illetve Ramzan Kadirov csecsen elnök folytatnak Szergej Sojgu védelmi miniszter elmozdításááért, illetve azért, hogy a Kreml lépjen fel keményebben Ukrajnával szemben.

A rakétatámadások másik előzménye Szergej Szurovikin tábornok kinevezése volt az ukrajnai műveletek élére. A szíriai műveletek egykori vezetőjétől katonai szakértők már kinevezése után kiterjedt rakétacsapásokat vártak, miután ez volt a stratégiája Szíriában is.