Párbeszéd: minden előírást be kell tartatni az akkumulátoripari üzemekkel

- Az akkumulátoripari üzemek csak akkor jöhetnek Magyarországra, ha minden előírást következetesen betartatnak velük - jelentette ki szerdai, online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd elnökségi tagja.

Jávor Benedek leszögezte, hogy a szabálysértések után szigorú bírságokat kell kiszabni, az akkumulátoripari stratégiát pedig a társadalmi és természeti környezetbe illesztve kell megvalósítani.

Az uniós tanácsadó emiatt arra szólította fel a kormányt, hogy hajtsa végre az "akkumulátoripari beruházások által érintett települések" szövetségének 17 pontját. A politikus ezek közül kiemelte a hatályos előírások maradéktalan betartatását, a visszatartó erejű szankciókat, a gyárak környezeti hatásainak felbecsülését valamint egy környezeti stratégia kialakítását.

Ez a 17 pont a garanciája annak, hogy a magyarországi akkumulátoripar ne vonja ki magát a magyar és európai szabályok alól, illetve a fejlesztések ne veszélyeztessék az emberek egészségét és a környezetet - összegezte mondandóját Jávor Benedek.