Szakmai összefogás jött létre a magyar lakásállomány megújításáért

Széles körű szakmai összefogással javaslatcsomag készült a magyar lakásállomány megújítására, amely hozzájárulhat a magyarok életminőségének és az ország energiafüggetlenségének növeléséhez is.

A résztvevő piaci szereplők és szakmai szervezetek szerint a legalább 5 évre szóló, átfogó felújítást célzó program mind a magyar társadalom, mind a magyar állam szempontjából sokszorosan megtérülne: jelentősen hozzájárulna a gazdasági növekedéshez és az építőipar talpra állásához, évente százmilliárdos nagyságrendű állami bevételt generálna, erősítené Magyarország energiabiztonságát és -függetlenségét, valamint növelné a magyar állampolgárok hétköznapi életminőségét.

Az Egyensúly Intézet pénteki közleménye szerint az átfogó szakmai javaslatcsomag tartalmazza például, hogy az állam két részből (vissza nem térítendő támogatásból és támogatott hitelből) álló támogatási konstrukcióval ösztönözze a lakástulajdonosokat a korszerűsítésre.

Úgy vélik, a két rész arányát érdemes jövedelem és energiamegtakarítási szint alapján is differenciálni, hogy a jómódú tulajdonosok is motiváltak legyenek, de az alacsonyabb jövedelműek is bele tudjanak vágni az energetikai felújításba.

A közlemény szerint fontos, hogy a támogatási rendszer átfogó felújításra ösztönözze a felújítókat. A támogatási forrástól függetlenül legalább 30 százalékos energiamegtakarítás legyen a kitűzött cél.

Hozzátették, a magánszemélyek önerőből történő épületenergetikai beruházásait pedig érdemes áfavisszatérítéssel vagy egyéb adókedvezménnyel támogatni.

A javaslatban azt is szorgalmazzák, hogy az állam a következő években törekedjen a magasan és alacsonyan képzett építőipari dolgozók számának együttes növelésére, ezáltal csökkentve a munkaerőhiány okozta elakadást a lakásfelújítási piacon.

Álláspontjuk szerint garantálni kell a felújítási programhoz szükséges alapanyagok kiszámítható elérhetőségét, lehetőleg minél nagyobb arányban hazai forrásból.

Az Egyensúly Intézet koordinálásával együttműködő szakmai szervezetek a továbbiakban a döntéshozókat is megkeresik a hazai épületállomány felújítását ösztönző javaslatcsomaggal - olvasható a közleményben.

Az átfogó felújítási program kidolgozásában az Egyensúly Intézet együttműködött a Daikin Hungary Kft.-vel, az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, a Habitat for Humanity Magyarországgal, a Lehel Radiátorgyár cégcsoporttal, a Magyar Bankszövetséggel, a Magyar Energiahatékonysági Intézettel, a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetséggel, a Magyar Hőszivattyú Szövetséggel, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetséggel, a MANAP Iparági Egyesülettel, a Masterplast Hungary Kft.-vel, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal és az OTP Bank Nyrt.-vel.