A modern gyephasználat kilátásai és kihívásai - konferencia Debrecenben

Tudomány - 2008-05-22

A hazánkban nagy múltra visszatekintő gyephasznosítás jelentősége a különböző ökológiai funkciók - a talaj- és vízvédelem vagy a tájvédelem - előtérbe kerülése miatt különösen felértékelődött. A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma által szervezett szakmai tudományos tanácskozás a modern gyephasználat sokoldalúságát járja körül, bemutatva az agrár- és vidékpolitika szerepét az ágazatban.

A gyepekkel szembeni, a mezőgazdasági célú termelésen túlmutató társadalmi elvárások az utóbbi évtizedben új megvilágításba helyezték a gyephasználat ügyét. A különböző ökológiai funkciók, mint például a talaj- és vízvédelem, a biodiverzitás, a tájvédelem vagy a széndioxid-megkötés előtérbe kerülése következtében felértékelődött a gyepek jelentősége. Különösen így van ez Magyarországon, ahol a gyepek zöme természetszerű állapotban, szántóföldi művelésre alkalmatlan talajokon maradt fenn, így jókora hányaduk természetvédelmi vagy Natura 2000 területek részévé vált.

 

Ezeken a területeken a különböző célú gyephasználat harmonizációját - az EU agrár- és vidékpolitikájának részeként - célirányos támogatási rendszerek, mint például az agrár-környezetgazdálkodás, biogazdálkodás és a kedvezőtlen adottságú területek támogatása segítik.

 

"A hazai gyepeink fölött mintha megállt volna az idő. A magyar mezőgazdaságot nemzetközi színvonalra emelő műszaki fejlesztésből kimaradtak gyepterületeink. Alig-alig fordul elő a gyep hozamnövelését szolgáló termesztési ráfordítás, a gyepek szénatermése bő évszázada gyakorlatilag változatlan. Nem sokkal jobb a helyzet a gyephasznosítás területén sem: egyedül a juhászat és húsmarhatartás maradt meg gyephasznosító ágazatként, melyek együttesen is csak egy részét képesek használni a hazai összes gyepterületnek" - tájékoztatott Dr. Nagy Géza egyetemi tanár.

 

Az Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma által május 22-23-án megrendezett konferencia a modern gyephasználat sokoldalúságát mutatja be, ugyanakkor szó esik arról is, hogy a hazai és az európai agrár- és vidékpolitika hogyan érinti a magyarországi gyepterületeket. Az általános gyephasználati és szűkebben vett gyepgazdálkodási kérdések mellett az élőhely-védelem és -fejlesztés, valamint a természetbarát gyepkezelés aktualitásai is terítékre kerülnek a rendezvényen.

(www.edupress.hu)