2010-ben is folytatódik a „Településőr” Program

Vélemény - 2010-01-14

Az elmúlt hónapok mindannyiunk számára megmutatták, hogy hazánk elmaradott térségeiben főleg a kistelepüléseken a közbiztonság és ezáltal az itt élő emberek biztonságérzete javítása érdekében a felelős szervek összefogásával milyen előremozdulás érhető el.

Jó hír, hogy a 2010. évi költségvetési törvény forrást biztosít a Településőr Program folytatásához. Ennek megfelelően azok a jelentkezők, akik még nem kaptak értesítést, igényük elbírálása után 2010. január 1-jétől részesülnek támogatásban.

Azok a támogatottak, akik az elmúlt évben már részt vettek a programban, idén is külön igénylés benyújtása nélkül részesülnek támogatásban.

Kedvező körülmény, hogy a minimálbér összegének emelkedése következtében az eddigi településőrönkénti 71.500 Ft +27% járulék bértámogatás helyett 2010. január 1-jétől  településőrönként 73.500 Ft + 27% járulék támogatást biztosít a program a benne részt vevő településeknek.

 

Idén várhatóan 2600 –ra nő a településőrök létszáma. Ennek finanszírozási költsége 3 milliárd forint, amelyből mintegy 2,1 milliárdot  az igazságügyi tárca költségvetéséből, a fennmaradót központi forrásból biztosítják. A Rend és biztonság elnevezésű feladatterv részeként meghirdetett településőri program sikerét igazolja, hogy egyre több önkormányzat jelezte támogatási igényét. Tavaly szeptembertől 864 önkormányzat kért támogatást 1.742 településőr foglalkoztatására, elsősorban Szabolcs, Zala és Baranya megyékből.

Hajdú-Bihar megyében 30 önkormányzat sikeresen pályázott településőrök alkalmazására, melynek eredményeként 57 fő településőr vigyázza a falvakban, községekben és a városokban élők mindennapi nyugalmát.

A településőrök támogatásánál, ha vállalják, hogy három hónapon belül közterület-felügyelői szakképesítést szereznek és az önkormányzat köztisztviselőként foglalkoztatja őket, akkor a minisztérium havi 100 ezer forintot és az összeg járulékait fizeti. Ha munkaszerződéssel foglalkoztatnak valakit, akkor 73.500 forintot és járulékait fizeti a minisztérium. Mindkét esetben megkapják a településőrök az egyszeri, 80 ezer forintos úgynevezett felszerelési költséget. A harmadik lehetőség, ha közcélú munka keretében foglalkoztatják a településőrt, ebben az esetben csak a felszerelési költséget fizeti a tárca.

 

Debrecen, 2010. január 14.

Tóth József

országgyűlési képviselő