2011-től lakáshiány lehet!

Vélemény - 2010-05-07

Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési igazgatója a Gazdasági Rádiónak adott interjújában nem zárta ki, hogy 2011-től lakáshiány lép fel a most túlkínálattal rendelkező, állóvíznek tűnő ingatlanpiacon.

Az igazgató szerint jelenleg 4-4500 eladó lakás van Budapesten. Az elmúlt két évben már nem történt jelentős lakóingatlan beruházás. Így ha a mostani kormányváltás, és kamatpolitika miatt az év végén, vagy a következő év elején elindulnak az új építkezések, azok legkorábban 2-3 év múlva „érnek be”.

Így addig abból a 4-4500 lakásból tudnak válogatni az új lakásra vágyó vásárlók, ami a korábbi tapasztalatok szerint kevésnek tűnik. Rendszerváltás óta ugyanis éves szinten 10-12 ezer lakást vásárolnak az emberek átlagosan a fővárosban. A kínálati oldalon való szűkösség pedig alapjában véve árfelhajtó hatású – támasztotta alá mondanivalóját Zelei Zoltán.

 

További ok az ingatlanpiac felfutására, hogy a banki kamatok esésének következtében a betétek maximális hozama 5 százalék körüli lehet. Ugyanakkor az ingatlan befektetéseknél, akár évi 10-15 százalékos hozamot is el lehet érni. A környező országokhoz képest a négyzetméter árak is alacsonyan vannak – mondta Zelei Zoltán.