Brexit - Brit főtárgyaló: az új kereskedelmi egyezmények biztonságosabbá teszik majd a világot

Vélemény - 2017-08-21
inkjet photo paper inkjet photo paper online inkjet paper cheap inkjet paper inkjet photo paper manufacturers best inkjet photo paper cheap inkjet paper wholesale inkjet paper

- Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése után életbe lépő kereskedelmi egyezmények biztonságosabbá teszik majd a világot az új brit kereskedelmi főtárgyaló szerint, mert szövetségeket építenek a szigetország és partnerei között.

agoda coupon applevacations promo code booking.com coupon codes cheapoair promo codes citypass discount hotels.com coupon code extendedstayamerica coupons homeaway coupon code onetravel coupon code onthebeach voucher codes newyorkpass promo code priceline coupon code

Crawford Falconer a The Daily Telegraph című brit lap hétfői számában közölt cikkében figyelmeztetett a "zárt piacok destruktív politikai következményeire" és felszólította a G20 csoportot a kereskedelmi akadályok lebontására a globális biztonság fokozása érdekében. Hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia új kereskedelmi szövetségek létrehozásával élen fog járni a konfliktusok elkerülésére irányuló erőfeszítésekben.

A diplomata a héten kezdi meg munkáját Liam Fox külkereskedelmi miniszter mellett az új kereskedelmi egyezményekért felelős nagykövetként. Munkájával kapcsolatban azt írta, politikai és biztonságpolitikai szempontból is nagy jelentősége van, hogy sikerrel járjon. "A történelem tele van a zárt piacok pusztító politikai hatásairól szóló példákkal" - fűzte hozzá. Szerinte ez olyan lecke, amelyet jól értettek a múlt század végén, ezen alapult a második világháború utáni világrend. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Királyságnak jelentős szerepe volt ennek a világrendnek a kiépítésében.

Crawford Falconer tapasztalt kereskedelmi tárgyaló, szolgált szülőhazája, Új-Zéland nagyköveteként a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). Szerinte az Egyesült Királyság hozzájárulhat a stabilitás erősítéséhez azzal, hogy olyan országokkal köt megállapodásokat, amelyek hasznot remélnek a szigetország demokratikus értékeitől.

Sok állam véli úgy, hogy a nyitott kereskedelempolitika és a másokkal való együttműködés keresése a politikai nyitottság és a stabilitás fokozására irányuló minden stratégiának fontos eleme, és ezek az országok már most várják, hogy partnerséget alakíthassanak ki Nagy-Britanniával - fejtette ki.

A részletekről annyit közölt, jelenleg 11 munkacsoportban, 16 országgal - Mexikótól Dél-Koreán át Ausztráliáig és Új-Zélandig - folynak tárgyalások.

A brit kormány és az Európai Bizottság között augusztus végén folytatódnak a kiválásról (Brexit) szóló tárgyalások. A londoni kabinet ezzel kapcsolatban múlt héten ismertetett egyik javaslatában átmeneti időszakot szorgalmazott a kilépési feltételek életbe lépésére, hangsúlyozta azonban, hogy ez idő alatt is szeretne tárgyalásokat folytatni és aláírni az Európai Unión kívüli partnereivel. Ezek az egyezségek azonban csak az átmeneti vámunióról szóló megállapodás lejárta után lépnének életbe.