Brexit - EP-elnök: akár van megállapodás, akár nincs, az emberek jogai érinthetetlenek

Vélemény - 2019-03-20

Nem lehet megváltoztatni a megállapodás tartalmát, de "egy dolog világos, akár van megállapodás, akár nincs Nagy-Britannia európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről és az EU-hoz fűződő jövőbeli kapcsolatokról, az emberek jogai érinthetetlenek" - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerdán.

Tajani az Európai Tanács csütörtökön kezdődő értekezletét megelőzően, emberi jogi szervezetek képviselőivel előző nap folytatott brüsszeli megbeszélését követően elmondta, az Egyesült Királyságban több mint 3,5 millió nem brit európai uniós polgár él, és legalább egymillióra tehető az EU-ban maradó 27 tagországban élő és dolgozó brit állampolgárok száma. Az Európai Parlament számára az ő problémáik a legfontosabbak - szögezte le.

"Az Európai Parlament mindig azért harcolt és fog harcolni a továbbiakban is, hogy az érintettek jogait megfelelő, körültekintő és kielégítő módon védjék" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy a Londonnal kialkudott megállapodás az egyik legkörültekintőbb dokumentum úgy a brit állampolgárok, mint más tagországok állampolgárainak jogvédelmét illetően. Az Európai Parlament azt reméli, hogy akár az utolsó pillanatban is előremutató megoldást sikerül találni annak megakadályozására, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az uniót - húzta alá.

A Brexit által érintett embereknek tudniuk kell, hogy számíthatnak az Európai Parlament teljes támogatására. Mind az unióban maradó országok állampolgárai az Egyesült Királyságban, mind pedig a brit állampolgárok, akik valamely más tagállamban élnek - tette hozzá Tajani.

Az Európai Unió (EU) tagországainak állam-, illetve kormányfői csütörtökön és pénteken tartják idei első ülésüket. Ennek központi témái között is szerepel a Brexit folyamatának áttekintése. Az ülésen Theresa May brit kormányfő várhatóan tolmácsolja London javaslatát a Brexit határidejének - jelen állás szerint március 29. - meghosszabbításáról. Az unióban maradó tagállamok vezetői várhatóan reagálnak a javaslatra.