Karácsony: a kormány nem akarja viselni a korlátozásokról megszüntetésével járó politikai felelősséget

Vélemény - 2020-05-14

Karácsony Gergely főpolgármester szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányzat nem akarja viselni a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos politikai felelősséget, ugyanakkor érdemi partneri együttműködésre sem hajlandó.

A főpolgármester csütörtök reggel a Facebook-oldalán tette közzé Gulyás Gergelynek címzett levelét, amelyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésére írta le véleményét a hatályban levő kijárási korlátozás megszüntetéséről.

Karácsony Gergely a levélben megismételte azon véleményét, amely szerint "amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, meg kell kezdeni Budapest biztonságos újraindítását, a korlátozások fokozatos megszüntetését.

Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány "változatlanul eltitkolja" a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes, területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magában foglaló adatokat. "Nevetségesnek és méltatlannak tartom azokat a kifogásokat, amelyekkel a kormányzat elhárította, és a mai napig elhárítja a járványra vonatkozó részletes adatok megismerésére irányuló kérésemet" - fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely válaszlevelében azt írta, az előbbiek miatt nem tudja elfogadni, hogy "a kormányzat - miközben mind tárgyát, mind idejét tekintve példátlan terjedelmű, rendkívüli közjogi felhatalmazással rendelkezik - nem kívánja viselni a kijárási korlátozás megszüntetésével kapcsolatos politikai felelősséget, ugyanakkor érdemi partneri együttműködésre sem hajlandó."

A főpolgármester - mint a levelében olvasható - nem látja időszerűnek a kormány "hezitálását és bizonytalankodását" a korlátozások jelenlegi formájának megváltoztatása ügyében, figyelemmel arra, hogy az orvosi egyetemek reprezentatív vizsgálatának adatai, valamint ezeknek a Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora által a nyilvánosság előtt adott értelmezése szerint lényegében nincsenek új lakossági - vagyis nem kórházi vagy más intézményi - fertőzöttek.

"A korlátozások fokozatos megszüntetése ütemének és mélységének meghatározása annak a felelőssége, aki az ehhez szükséges bontásban a járványügyi adatokkal rendelkezik" - zárta levelét Karácsony Gergely.