Koronavírus - MSZP: elkésettek a kormányzat intézkedései

Vélemény - 2020-11-12

Elkésettnek nevezte a kormányzatnak a koronavírus-járvány megfékezésére tett lépéseit Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Szerinte nyáron a kormány "elfelejtett felkészülni" a járvány második hullámára, és "ölbe tett kézzel nézte és várta, hogy az egészségügyi rendszerünk a tönk szélére jusson".

Kunhalmi Ágnes úgy értékelt: a Fidesz tudatosan tett így, "mert csak a hatalompolitikai kormányzásra koncentrál, vagy egész egyszerűen a közpolitikai kormányzásban, az ellátórendszere életben tartásában nem képes megfelelően kormányozni".

Az egészségügyben, oktatásban és szociális ágazatban dolgozók tesztelését hiányolva kijelentette: "megtörtént a bejelentés, de semmi sincs kidolgozva, egyszerűen kapkodás és fejetlenség mutatkozik" e téren is.

Az iparűzési adó elvétele az önkormányzatoktól az MSZP társelnöke szerint "egyszerűen nem lehet megfontolás tárgya", mert ha ezt meglépik, csődbe mennek az e bevételtől eleső nagyvárosi önkormányzatok.

Kunhalmi Ágnes sürgette, hogy a javaslatot felvető Parragh László iparkamarai elnököt azonnal távolítsák el a miniszterelnök tanácsadói közül.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke a szociális ágazatban dolgozóknak mondott köszönetet, megemlítve, a kormánynak is gondolnia kellene erre a körre, munkájukat egyaránt elismerve erkölcsileg és anyagilag.

Szorgalmazta, hogy a szociális ágazatban dolgozók is kapják meg az egyszeri, 500 ezer forintos juttatást, biztosítsanak nekik megfelelő védőeszközöket és folyamatos tesztelést, valamint érdekképviseleteikkel induljon egyeztetés a béremelésről.