LMP: a kormány visszaélt a rendkívüli felhatalmazással

Vélemény - 2021-02-15

Az LMP szerint a kormány visszaélt a koronavírus-járvány miatti rendkívüli felhatalmazásával: elvonta az önkormányzati források egy jelentős részét és "egy végső támadást indított" az egyetemek ellen is. Keresztes László Lóránt frakcióvezető hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: mindezek ellen nem elég a parlamentben küzdeni, hanem össze kell fognia minden érintettnek.

A politikus a tavaszi parlamenti ülésszak első napján úgy fogalmazott: a kormány elégtelen válságkezelése miatt mély társadalmi és gazdasági krízis alakult ki az országban, eközben a kabinet hazug és megalapozatlan kommunikációs hadjáratot folytat

Arról beszélnek, hogy a mikro- és kisvállalkozások soha nem kaptak akkora támogatást, mint jelenleg, ugyanakkor nem segítik a legnehezebb helyzetbe került családokat, saját holdudvarát azonban támogatja a kabinet - mondta Keresztes László Lóránt.

Hozzátette: Mészáros Lőrinc szállodái például úgy kaptak 18 milliárd forintos támogatást a jelentős elbocsátások ellenére, hogy Mészáros Lőrinc eközben az építőipari cégeiből 11 milliárd forintos osztalékot vett ki. Az LMP-s politikus úgy értékelte, a kormány a magyar adófizetőkkel fizettette ki, hogy Mészáros Lőrinc még ebben a helyzetben is jól járjon.

Azt is kifogásolta, hogy a kormány továbbra sem számol az indokolatlanul drága, és "soha meg nem térülő beruházások" leállításával.

Szavait azzal zárta: mindezek ellen csak az Országgyűlésben nem lesz elég harcolni; az önkormányzati megszorítások ellen az önkormányzatokkal összefogva, az egyetemi autonómia megőrzéséért pedig az adott városokkal, térségekkel együtt lehet küzdeni.