Az Őrségi Nemzeti Park megmentéséért

Vélemény - 2007-01-08

A Kerekerdő Alapítvány kezdeményezésére 80 civil szervezet tiltakozik az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának megszüntetése ellen, erről szóló levelüket a köztársasági elnöknek, az Országgyűlés elnökének, a kormány tagjainak, és valamennyi országgyűlési képviselőnek elküldték.

A levelet angol nyelvre fordítva eljuttatták a Nemzetközi Természetvédelmi Unióhoz (IUCN) és az ENSZ oktatási, nevelési és tudományos szakosított szervezetéhez (UNESCO) is.

 

Úgy vélik, hogy a döntést nem támasztják alá sem szakmai sem gazdasági racionális érvek, és sokkal több kár származik belőle, mint haszon. Az intézkedésről nehezen hihető, hogy a nagy államháztartási reform része, mert a 10 nemzeti park igazgatóságból csak az őrségit tervezik megszüntetni - mutatnak rá.

 

Az elképzelés ellen tiltakozik a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, Vas Megye Közgyűlése, a Szentgotthárdi Kistérség és az Őriszentpéteri Kistérség több mint negyven polgármestere, a Magyar Tudományos Akadémia több mint 20 akadémikusa, a Magyar Természetvédők Szövetsége, WWF Magyarország, és a Védegylet.

 

Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője már parlamenti interpelláció keretében is felhívta a figyelmet a tervezett döntés hátrányaira.

A tiltakozók szerint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság megszüntetése ellentétes azokkal a nemzetközi ajánlásokkal (IUCN), amelyeket eddig Magyarország követett. Véleményük szerint sérti a Magyar Köztársaság Alkotmányát, mert a természetvédelem jogszabályokban rögzített szintje csökkenni fog.

 

Másrészt ellentétes a Nemzeti Környezetvédelmi Program 2003-2008. részét képező Nemzeti Természetvédelmi Alapterv Országgyűlés által elfogadott előírásaival is.

 

Az ellenzők kifogásolják, hogy a tervezett átszervezést nem előzték meg átfogó szakmai elemzések, egyeztetések. A tiltakozó szervezetek elengedhetetlennek tarják, hogy egy nemzeti parknak önálló szervezete, saját szellemisége, önálló költségvetése és felelős vezetője legyen.

(OS)