- Orbán Balázs: remélhetőleg a frakciók támogatni fogják a vészhelyzet meghosszabbítását

Vélemény - 2020-03-20

A kormány reméli, hogy a lehető legtöbb parlamenti frakció támogatni fogja a koronavírus okozta vészhelyzet meghosszabbítását - mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára péntek reggel az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: ha ez nem történik meg, akkor a kormány nem tudja fenntartani azokat az intézkedéseket, amelyeket az egészségbiztonság erősítéséért és a gazdaság megvédéséért hozott.

Elmondta: az alaptörvény értelmében a veszélyhelyzetet mint rendkívüli jogrendi állapotot kormány csak 15 napra tudja elrendelni. Ezt követően a veszélyhelyzet meghosszabbítása, illetve a már meghozott intézkedések hatályának meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik - közölte Orbán Balázs.

A jövő héten az Országgyűlésnek sürgősséggel kell döntenie a meghosszabbításról, lehetőség szerint a házszabálytól való eltéréssel, amely négyötödös többséget jelent - fűzte hozzá.

A kormány a fertőzöttek számának további emelkedésére számít, és igyekszik felkészíteni az ellátórendszert arra, hogy megnő azok száma, akik kifejezetten rosszul reagálnak a fertőzésre - mondta, megjegyezve, hogy az ezzel kapcsolatos előkészítő munkán túl van a kormány.

Folyamatosan matematikai és virológiai alapú modellezés keretében nézik, hogy milyen intézkedések lehetnek szükségesek, és gyűjtik a nemzetközi tapasztalatokat is - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kormány kész további intézkedéseket hozni ennek megfelelően, amikor a járvány újabb szakaszba lép.