Pokornit kilőtték - következik Áder és Kósa?

Belföld - 2006-05-31
A Hírszerző információi szerint a Magyar Nemzetben megjelent Pokorni Zoltán alelnököt támadó írással megkezdődött a felkészülés a Fidesz 2007-es tisztújítására. A lap értesülései szerint Pokorni volt a leggyengébb Orbán Viktor pártelnök lehetséges ellenfelei közül, ezért őt "lőtték ki" legelőször.

A Magyar Nemzetben megjelent cikk szemére hányta Pokorninak, hogy olyan "birodalomépítésre" törekszik, mint Kósa Lajos debreceni polgármester. Egy, a cívisvároshoz hasonló méretű település - legyen az egy fővárosi kerület - ugyanis lehetőséget ad arra, hogy Orbán Viktortól független erőközpontok jöjjenek létre. A Hírszerző emlékeztet arra, hogy Rogán Antal is valami hasonlóval próbálkozik Budapest V. kerületében. Ebbe a sorba tartozna Pokorni XII. kerületi polgármestersége is - ha elnyeri, amire persze nagy esélye van, hiszen a városrész hagyományosan jobboldali elkötelezettségű.

Az MN publicisztikájában Egei Antal egyetemi hallgató felvázolja, hogy Pokorni a budai kerületek (I., II., XII.) fideszeseivel egy tengelyt hozna létre, amely felvehetné a versenyt Orbán hatalmi centrumával. Az alelnök azonban képtelen volt csapatot szervezni az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás "megmentésére", így helyette más indul majd a Fidesz színeiben a helyhatósági választásokon.

A Hírszerző forrásai szerint mindez nem szól másról, mint a jövő évi tisztújítás "előkészítéséről". Azaz, Orbán potenciális ellenfeleit igyekeznek ellehetetleníteni. Közülük a már említett debreceni polgármester, Kósa Lajos van biztonságban, hiszen ottani pozíciója megingathatatlan, ám csak addig, amíg nem foglalkozik országos ügyekkel. A lap szerint régi fideszesként, a párt erős embereként szóba jöhet még Áder János is, aki ugyan most nem tartozik a legszűkebb vezérkarhoz, de máig komoly súllyal rendelkezik a Fideszben. A pártban Kósa és Áder is jóval nagyobb tekintéllyel rendelkeznek Pokorninál - sokak szerint ez magyarázza, hogy miért őt támadták legelőször.

A Hírszerző információi megerősítik az Index értesülését, hogy a Pokorni elleni kirohanás mögött Simicska Lajos, egykori Apeh-vezető, Orbán Viktor bizalmasa áll. (Hírszerző)(VG.hu)