Egyszerűek, multifunkciósak és cselesek: nemzetközi mobiltelefon-teszt

Fogyasztóvédelem - 2007-03-14

Nincs kiugróan jó vagy kimondottan gyenge mobiltelefon a Kosár reklámmentes fogyasztói magazin által – nemzetközi együttműködés keretében – vizsgált típusok között. A fogyasztóknak adható legfontosabb tanács, hogy mindenki mobilhasználati igényei és szokásai szerint válasszon magának maroktelefont.

A nemzetközi laborháttérrel készült teszt a handyk szinte minden értékelhető tulajdonságát górcső alá vette. A többtucat vizsgált jellemző között szerepel a kijelző minősége és mérete, a bejövő és kimenő hang minősége, a telefon kezelhetősége, a memória mérete, a beszédidő, a készenléti idő és a kijelző üzemideje, az sms küldés minősége, a készülékek sokoldalúsága (játék, mobil iroda, media player), vagy az, hogy lehet-e és ha igen, milyen minőségben zenét lejátszani és fényképet készíteni. A teszt része természetesen a kártyafüggetlen modellek legalacsonyabb fellelt ára is. 

A 13 vizsgált készülék között megtalálható a legegyszerűbb, fotók készítésére nem alkalmas korai típus éppen úgy, mint a legújabb UMTS modell. Mivel az ötfokozatú skálán a legjobb és a leggyengébb modell között összesen 0,5 pont volt az eltérés, a Kosár magazin azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy mindenki mérlegelje, melyek az általa legfontosabbnak tartott funkciók, és annak alapján válasszon magának mobilt – figyelembe véve például azt is, hogy a számos – gyakorta kihasználatlan többletfunkció – megér-e több tízezer forintos extra költséget.

Érdekesség, hogy bizonyos modelleknél egyetlen gomb – akár véletlen megnyomásával – közvetlen internetkapcsolat létesül. Az eredetileg kényelmi funkciót szolgáló apróság, jelentős költséget generálhat, ha a felhasználó akaratlanul csatlakozik a világhálóra.

A megnövekedett kijelzők, a folyamatos zene-, vagy rádióhallgatás a telefon energiaigényét is megnöveli, vagyis gondolnunk kell arra, hogy az akkumulátor kapacitásából a telefon alapfunkciójára is jusson. A folyamatosan beszélhető idő 5-9 óra között mozog, az UMTS használatakor 2-3, videó híváskor pedig 1,1-1,7 órányi idővel kell számolni, de akkor nincs zenehallgatás! Készenléti időben 300 óránál tartanak a készülékek.

A jó minőségű zenehallgatás feltétele a jó fejhallgató, lehetőleg 3,5 mm-es csatlakozóval. A kihajtható modellek védik a billentyűzetet a funkciók véletlen bekapcsolásától, és a kijelző megkarcolásától. A szétcsúsztathatók csak a véletlen bekapcsolástól védenek, viszont zavaró lehet a lépcsőzetes billentyűelrendezés.

Néhány telefonnal már tűrhető képeket lehet készíteni, főleg, ha nincs túl sötét, a motívum elég közel van, és nem mozog túl gyorsan. A videó telefonálással sem lehetünk túl elégedettek, a legjobbak is csak közepes eredményt értek el.

 

A Kosár magazin reklámmentes havilapjában hónapról-hónapra közöl független, laborháttérrel készült nemzetközi teszteket (természetesen a magyar piacra jellemző modellek bemutatásával), emellett hazai élelmiszerteszteket, árupiaci körképeket és más hasznos információkat, hogy segítséget nyújtson a tudatos fogyasztói döntésekhez.