Holnaptól karneváli hét

Helyi - 2006-08-14

A százéves múltra visszatekintő, ingyenes rendezvénysorozat idén ünnepli újkori történelmének 40. születésnapját. Igaz, az idei a 37. a sorban, hiszen előfordult, hogy egy-egy év kimaradt. A cívisvárosba látogató közönséget a virágos programokon kívül színvonalas kulturális és zenei produkciók várják a karneváli héten.

Debrecen város legnagyobb, Magyarország egyik legismertebb rendezvénye, a Debreceni Virágkarnevál több mint egy évszázaddal ezelőtt indult útjára. Az először pénzgyűjtési céllal – egy mentő- és betegszállító autó megvásárlása érdekében – megrendezett virágkocsi-korzót sokéves szünet után 1966-ban hívták újból életre, s azóta nemzetközi hírnevű fesztivállá nőtte ki magát.

 

Az évnek ebben a szakaszában a szokottnál is többen – közel félmillióan – érkeznek a határon innen és túlról Debrecenbe azért, hogy megcsodálják az idén 16 virágkocsi, több mint húsz hazai és külföldi (többek között izraeli, portugál, szerb, spanyol és olasz) művészeti csoport, táncosok, zenekarok, mazsorettek és zászlóforgatók alkotta színpompás felvonulást, és hogy részesei legyenek a karneváli hangulatnak.

 

Az augusztus 20-án a városon végigvonuló – 5 és fél kilométer hosszú utat megtevő – karneváli menet egyedülálló élményt nyújt a nézők számára, akik évről-évre megújuló virágkompozíciókkal találkozhatnak. Közöttük mindössze két állandó – a Debrecen város címerét, és a nemzeti koronát bemutató – összeállítás szerepel, így a visszatérő résztvevők sem láthatják kétszer ugyanazt az alkotást. A többnyire debreceni képzőművészek által tervezett, egyenként több tízezer szál virágból álló műveket egy öttagú, ismert személyekből álló zsűri értékeli, és átadja a legszebb kocsikat állító cégeknek járó pénzjutalmat.

 

Az ötnapos rendezvény a virágok mellett a zene és a tánc jegyében telik, amelyet különböző bemutatók és kiállítások tesznek még színesebbé. A virágpiac, a neves virágkötők részvételével zajló virágkötészeti bemutató, a „virágok utcája”, valamint a virágkocsi-kiállítás mellett idén másodszor lehetnek aktív részesei a városba látogatók és ott élők egy virágkocsi feldíszítésének. A közösen létrehozott „virágszobor” a felvonulási menetben viszontlátható. Idén első alkalommal jelenik meg a programsorozat helyszínei között hazánk második legnagyobb kulturális központja, a Kölcsey Központ, ahol Máthé András fotóművésznek, a Debreceni Virágkarnevál történelmét bemutató fotókiállítása, valamint Pintér Beáta selyemfestő „virágzó kiállítása” is megtekinthető.

 

A Kossuth-tér ad otthont többek között a zenei produkciók számára felállított nagyszínpadnak is, ahol augusztus 15-én opera-operett gála nyitja meg az idei virágkarnevál koncertsorozatát.  Augusztus 16-án az Old Boys, 17-én a 100 tagú cigányzenekar, 18-án a Back II Black, 19-én a Hot Chocolate szórakoztatja a városba látogató közönséget. A Debreceni Virágkarnevál az Abrakazabra és Charlie koncertjével zárul augusztus 20-án. (forrás: nana.hu, fonixinfo.hu)

 

A Debreceni Virágkarnevál programja  

 

Kiállítások:                  

Virágok utcájaHelyszíne: az Unió áruház előtti terület

Ideje: augusztus 15-19.                                   Virágpiac 

Helyszíne: a sétálóövezetIdeje: augusztus 15-19.

            

Kézműves vásár

Helyszíne: a sétálóövezet

Ideje: augusztus 15-19.

 

Virágkarnevál fotókon (kiállítás)

Helyszíne: Kölcsey Központ

Ideje: augusztus 15-20.

                           

Kaktuszok és egyéb pozsgás növények kiállítása és vására

Helyszíne: Kölcsey Központ

Ideje: augusztus 15-20. 

          

 

Egyéb rendezvények:

Virágkocsi-díszítés

Helyszíne: az Unió és az Aranybika közötti terület

Ideje: augusztus 16-19.

 

Virágkötészeti bemutató

Helyszíne: a régi Városháza udvara

Ideje: augusztus 20. 16.00

 

Virágkocsik kiállítása

Helyszíne: a sétálóövezet

Ideje: augusztus 21.

 

Pintér Beáta selyemfestő kiállítása

Helyszíne: Kölcsey Központ-2.em. szekcióterem

Ideje: augusztus 5-21.

 

 

Kossuth téri programok:

augusztus 15. (kedd),  20.30                        

Opera –operett gála

 

augusztus 16. (szerda),  20.30              

Old Boys-koncert

 

augusztus 17. (csütörtök), 20.30              

100 tagú cigányzenekar

 

augusztus 18. (péntek),  20.30              

Back II Black koncert

 

augusztus 19. (szombat), 20.30              

Hot Chocolate koncert

 

augusztus 20. (vasárnap)

07.45 Országzászló ünnepélyes felvonása - Bem tér

08.00 IV. UPC Chello futóverseny

08.00 A karneváli menet indítása

09.00 Előműsor a stadionban (fogatbemutató)

10.00-12.15 Karneváli show műsor a Nagyerdei Stadionban

14.00 Virágkocsik bemutatója - Nagyerdei Stadion

14.00 A Fazekas Emléktábla koszorúzása - Vármegyeháza utca

14.00 Gerundiumos verseny - a sétálóövezet

15.00 Szent István király dombormű koszorúzása - Déri tér15.30 Folklór program - Nagyerdei Stadion

16.00 Virágkötészeti bemutató - a régi Városháza udvara

18.00 Országzászló ünnepélyes levonása - Bem tér

20.00 Az esti menet indítása (Útvonal: Petőfi tér - Piac utca - Kossuth tér)

21.30 Tűzijáték - Kossuth tér

22.00 Utcabál - Abrakazabra és Charlie - Kossuth tér

 

 

Virágkocsik:

1. AKSD Városgazdálkodási Kft.2. Magyar Posta ZRt.3. Autó-Eskort Kft.4. TEVA Gyógyszergyár ZRt.5. Sodexho Debreceni Területi Igazgatóság6. Debreceni Vagyonkezelő ZRt. és tagvállalatai (Cívis Ház Rt., Debreceni Vízmű Rt., Debreceni Hőszolgáltató ZRt.)7. E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató ZRt.8. Firebird Rt.9. Cívis Hotel's Rt.10. TESCO Global Áruházak ZRt. 11. Euro Szakiskola és Szakközépiskola 12. Takarékszövetkezetek Hajdú-Bihar Megyei Szövetsége13. Tiszántúli Református Egyházkerület

14. Debrecen Megyei Jogú Város által indított kocsi

Főnix Rendezvényszervező Kht. által indított kocsik:

15. Nyitó kocsi16. Szent korona

A felvonulásban résztvevő külföldi együttesek:

El-Rival Táncegyüttes - SpanyolországFlag in the swords - OlaszországDimum Táncegyüttes - BulgáriaGrupo Folklorico e Cultural Cantas e Cantares de Carreco - PortugáliaIkast Táncegyüttes - TörökországCultural Traditional Researh Centers Profile Táncegyüttes - GörögországNitzanim Rishonim - IzraelOkud Rad Táncegyüttes - Szerbia

Turkuaz Táncegyüttes - Törökország

Macedón Táncegyüttes

 

A felvonulásban résztvevő hazai csoportok:

Valcer TáncstúdióMelódia FúvószenekarDebreceni Junior Mazsorett CsoportDebreceni Népi EgyüttesDebreceni Hajdú TáncegyüttesFeeling Tánc és Majorette EgyesületDebreceni Ifjúsági Fúvószenekar és Majorette EgyüttesEstella Hastánciskola

Silver Mazsorett Egyesület és Debrecen Helyőrségi Zenekar