Karsai és a Hajdú-Bét károsultjai közös fórumot tartottak 

Helyi - 2006-08-17

A Hajdú-Bét károsultjai hiteltörlesztésük kifizetéséhez és a meg nem kapott bevételeik után kifizetett áfa visszaigényléséhez kérik az állam segítségét – hangzott el csütörtökön Debrecenben a Hajdú-Bét károsultjainak figyelemfelkeltő fórumán.

A Hajdú-Bét egykori beszállító termelői öt megyéből – Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg – jöttek össze, hogy ráirányítsák a közvélemény figyelmét problémájukra, és kérjék a fórumon jelenlevő Karsai József szocialista országgyűlési képviselő támogatását.

 

Információik szerint a Hajdú-Bét kintlévősége 14 milliárd forint, ebből több mint 100 libatartónak 5,5 milliárd forinttal tartozik – mondta el Ónodiné Demeter Éva, hajdúböszörményi termelő a fórumon. A cég – amely ellen 2004 januárjában felszámolási eljárás kezdődött – 2003 óta nem fizetett a termelőknek. Ugyanakkor, amikor az állatokat leadták a cégnek, a számlán lévő áfa-tartalmat annak ellenére ki kellett fizetniük, hogy a Hajdú-Bét nem rendezte a számlákat – tette hozzá. Emellett 2004-ben körülbelül 200 termelő 2,8 milliárd forint hitelt vett fel öt évre állami garanciavállalással annak érdekében, hogy a termelési költségeiket – takarmány, szalma, gyógyszerek – kiegyenlíthessék.

 

Sok termelő azonban a kedvezmények ellenére – a hitelt ugyanis kamatmentesen és jelzálogmentesen kapták – nem tudja fizetni a részleteket mert pang a baromfipiac – hangzott el. Miután önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe állami beavatkozást kérnek a termelők.

 

Karsai József a fórumon elmondta, hogy az Országgyűlés elé viszi az ügyet. Szavai szerint szeretné elérni az áfa-törvény január 1-jei módosítását annak érdekében, hogy a Hajdú-Bét károsultjainak az állam fizesse vissza az ominózus áfát. Meg kell találni az ügy felelőseit, az eltűnt pénz ugyanis megvan valahol – mondta Karsai. (forrás: hvg.hu/MTI)