NYÍLT LEVÉL GYURCSÁNY FERENC MINISZTERELNÖK ÚRHOZ

Helyi - 2006-08-16

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

2006. július 15-én lépett hatályba a 138/2006. (VI. 29.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) az egyes szociálisan rászorult családok 2006. évi gázár és távhő-szolgáltatási támogatásáról.

A lakosság még a Rendelet hatálybalépését megelőzően értesült a tömegkommunikációs eszközök útján arról, hogy az energiaárak emelkedésének kompenzációjaként a szociálisan hátrányos helyzetben élő családok, személyek számíthatnak a Kormány segítségére a megemelkedett gázár és távhő-szolgáltatási díjak megfizetésében.

Az előzetesen elhangzott információk alapján az alacsony nyugdíjból élő személyek joggal hihették, hogy ők is a szociálisan hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak.

A Rendelet hatálybalépését követően bizakodva jelentek meg a polgármesteri hivatalban és jelezték igényüket a támogatás iránt, azonban itt szembesültek azzal a sajnálatos és általuk hihetetlen ténnyel, hogy ők nem jogosultak a támogatásra.

Igazságtalannak és diszkriminatívnak tartják az eljárást, hiszen így többszörösen hátrányos helyzetben érzik magukat, alacsony a jövedelmük (adott esetben egyedül is élnek) s azért, mert gázfűtéses lakásban, házban élnek, támogatásban nem részesülhetnek.

Méltánytalannak és igazságtalannak tarják az intézkedést. Miniszterelnök Úr! Ez a debreceni nyugdíjasoknak fáj! Ők nem milliárdokból, hanem forintokból élnek!

 

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata nyugdíjban részesülő lakosságának jogos felháborodásával egyetért, nyílt levélben fordul Önhöz.

Követeljük:

-          hogy az a Kormány, aki az esélyegyenlőségről, a hátrányos helyzetben élők megsegítéséről, az elszegényedés, leszakadás megelőzéséről beszél, ne adjon közre megtévesztő, félrevezető tájékoztatást, hiú reményeket keltve amúgy is nehéz helyzetben élő emberekben

-          hogy a gázártámogatás terjedjen ki azon nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyekre is, akik gázfűtéses lakásban, házban élnek.

Miniszterelnök Úr, ne csak beszéljen róla, hanem tegyen is annak érdekében, hogy ne fájjon.

 

Debrecen, 2006. augusztus 16.

 

 

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében

 

      Tisztelettel: Kósa Lajos  polgármester