Jogtudor

Eredmények megjelenítése 1341-től 1360-ig 1421 találatból.

A vendéglátóipari, kereskedelmi egységekben, illetve nyilvános területen üzemeltetett televíziókészülékek utáni üzemben tartási díj fizetéséről

Jogtudor - 2007-03-28

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló törvény rendelkezései értelmében a média törvényben meghatározott vendéglátóipari (szállodaipari) egység és más kereskedelmi egység – kivéve, aki televíziókészülék forgalomba hozatalával, bemutatásával foglalkozik – köteles az egységében, vagy nyilvános területen üzemeltetett televíziókészülék után 2007. április 1-jétől üzemben tartási díjat fizetni. A fizetési kötelezettséget az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz kell teljesíteni.

Módosította a szabadság kiadásának rendjét a Ház

Jogtudor - 2007-03-27

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely értelmében a rendes szabadság egynegyede vihető át a következő évre. Az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslatot 192 igen, 143 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

ŐSTERMELŐK - Közeledik április12-e!

Jogtudor - 2007-03-26

A 2007-es esztendő az őstermelők életében jelentős változást hozott, hiszen azoknak, akik 2007. január 01-jén biztosítottnak minősültek, be kellett jelentkezniük az APEH-hoz.

Az adóbevallással kapcsolatos nyilatkozatokról

Jogtudor - 2007-03-22

Az idei évben is május 20-a az az időpont, ameddig a magánszemélyeknek adóbevallásukban számot kell adniuk a 2006. évben szerzett jövedelmükről. Az adózók már február, március hónapban elkészítik és be is adják bevallásukat számítva arra, hogy az esetlegesen visszaigényelhető adót minél hamarabb visszakapják.

Az SZJA bevallásokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről

Jogtudor - 2007-03-20

Kérdés: Családomban két kiskorú gyermek van. Harmadik gyermekem 2006. augusztusában született. Hány forint családi kedvezményt tudok érvényesíteni?

70 euró felett itthon is behajthatóvá válhat a külföldön elkövetett szabálysértés

Jogtudor - 2007-03-19

A jövőben behajtható lenne Magyarországon az Európai Unió más tagállamaiban magyar állampolgár által elkövetett szabálysértés miatt kiszabott, 70 eurót meghaladó pénzbüntetés; részben ezt tartalmazza a kormány által a héten elfogadott szabálysértési jogsegélyről szóló törvénytervezet - tájékoztatta az MTI-t az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) főosztályvezetője.

 Értékesítésre is lehet majd alapítani gazdasági társaságot

Jogtudor - 2007-03-18

Az új cégtörvény ügyvédek és ügyvédi irodák számára lehetővé teszi az értékesítési célú cégalapítást. Az új címszó alá került vadonatúj szabályok az igazságügyi és rendészeti miniszter által a parlamenthez benyújtott törvénymódosításban olvashatók.

Közlemény Budaházy György büntető védelméről  

Jogtudor - 2007-03-17

Budaházy Györgyöt 2007. március 15-én délután fél három körül között fogták el Budapesten a Deák téren civil ruhás rendőrök, miután részt vett az ünnepi megemlékezéseken.

Veres: a kormány alkotmányossá kívánja tenni az elvárt adót

Jogtudor - 2007-03-15
A kormány  alkotmányossá kívánja tenni az elvárt adót, így az elképzelések  szerint azok a vállalkozások, amelyek adóalapja nem éri el a  korrigált bevétel két százalékát, azok elvárt adó fizetésére lesznek  kötelezettek július 1-től - jelentette be a  pénzügyminiszter.   

 Az Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvény módosítását

Jogtudor - 2007-03-13

Az Országgyűlés hétfőn nagy többséggel fogadta el a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását.

 Igent mondott a társasági adóra a Költségvetési bizottság

Jogtudor - 2007-03-12

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága hétfőn 2 tartózkodás mellett általános vitára bocsátotta az elvárt adóra vonatkozó szabályok megszüntetésére irányuló törvényjavaslatot.

 Újra demonstrálhatnak a Kossuth téren az FB döntése szerint

Jogtudor - 2007-03-10

Újra demonstrálhatnak a Kossuth téren Satuék; Lanczner "Satu" Ferdinánd kérelme nyomán a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség elutasító határozatát és lehetővé tette, hogy "a bejelentésnek megfelelő keretek közt" (...) "járőrözzenek" a tüntetők - tudatta a bíróság sajtótitkársága.

Szabálysértést követ el, aki passzív ellenállást tanúsít a rendőrrel szemben

Jogtudor - 2007-03-09

Akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki a jogszerűen intézkedő rendőrnek nem engedelmeskedik, "passzív ellenállást" tanúsít - erről a múlt héten döntött a kormány, a rendelet módosítását a Magyar Közlönyben tették közzé. Az új szabály március 11-től lép hatályba.

Tájékoztató a magánszemély adóazonosító jelének a kifizető, az önkormányzati adóhatóság és a munkaügyi kirendeltség részére történő kiadásáról

Jogtudor - 2007-03-06

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban Art.) alapján az állami adóhatóság az adószámmal nem rendelkező magánszemélyt az adóazonosító jelén ¬– a magyar állampolgársággal nem rendelkező magánszemély esetén az állampolgárságát is feltüntetve – tartja nyilván (Art. 24. § (3) bekezdése).

A 2007. március 1-je és március 31-e között  alkalmazható üzemanyagárakról

Jogtudor - 2007-02-22

A személyi jövedelemadóról szóló - többször módosított - 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat.

Tájékoztató az illetékbevételek alakulásáról

Jogtudor - 2007-02-21

Az APEH az illetékbevételek alakulásáról a 40/2006. PM rendelet 6.§-a alapján minden hónap 15-ig tájékoztatást tesz közzé a www.apeh.hu honlapján a Szervezet/Üvegzseb menüpont alatt. A megjelentetett adatok egyfelől az illetékbevételek képződését, másfelől a felosztását tartalmazzák, amelyek ezáltal minden érdeklődő számára megismerhetővé válnak.

Közcélú adományozás

Jogtudor - 2007-02-19

Az általános forgalmi adóról szóló törvény (áfa-törvény) értelmében nem minősül termékértékesítésnek a közcélú adomány.

Ezek szerint a közcélú adományozás kapcsán nem keletkezik áfa fizetési kötelezettség.

Jogerősen pert nyert a TASZ a Pénzügyminisztériummal szemben

Jogtudor - 2007-02-16

Jogerősen pert  nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a  Pénzügyminisztériummal (PM) szemben; így a tárcának közölnie kell, a  tavalyi költségvetés féléves adataiban mi növelte 100 milliárd  forinttal a hiányt.   

Személyi jövedelemadó 1 százaléka: mit kell tenni?

Jogtudor - 2007-02-14

A személyiségi jogok védelme érdekében fontos előírása a törvénynek, hogy a rendelkező nyilatkozat tartalmát és a rendelkező személyét a munkáltató, illetőleg az adóhivatali ügyintéző nem ismerheti meg.

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni?

Jogtudor - 2007-02-11

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, külön törvényben meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek minden évben lehetősége van arra, hogy az összevont adóalapjának a kedvezmények levonása után ténylegesen megfizetett adójából 1-1%-ot az általa meghatározott egy-egy kedvezményezett javára juttasson.