Jogtudor

Eredmények megjelenítése 1301-től 1320-ig 1366 találatból.

Tájékoztató az illetékbevételek alakulásáról

Jogtudor - 2007-02-21

Az APEH az illetékbevételek alakulásáról a 40/2006. PM rendelet 6.§-a alapján minden hónap 15-ig tájékoztatást tesz közzé a www.apeh.hu honlapján a Szervezet/Üvegzseb menüpont alatt. A megjelentetett adatok egyfelől az illetékbevételek képződését, másfelől a felosztását tartalmazzák, amelyek ezáltal minden érdeklődő számára megismerhetővé válnak.

Közcélú adományozás

Jogtudor - 2007-02-19

Az általános forgalmi adóról szóló törvény (áfa-törvény) értelmében nem minősül termékértékesítésnek a közcélú adomány.

Ezek szerint a közcélú adományozás kapcsán nem keletkezik áfa fizetési kötelezettség.

Jogerősen pert nyert a TASZ a Pénzügyminisztériummal szemben

Jogtudor - 2007-02-16

Jogerősen pert  nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a  Pénzügyminisztériummal (PM) szemben; így a tárcának közölnie kell, a  tavalyi költségvetés féléves adataiban mi növelte 100 milliárd  forinttal a hiányt.   

Személyi jövedelemadó 1 százaléka: mit kell tenni?

Jogtudor - 2007-02-14

A személyiségi jogok védelme érdekében fontos előírása a törvénynek, hogy a rendelkező nyilatkozat tartalmát és a rendelkező személyét a munkáltató, illetőleg az adóhivatali ügyintéző nem ismerheti meg.

Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni?

Jogtudor - 2007-02-11

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, külön törvényben meghatározott módon és feltételekkel minden adófizetőnek minden évben lehetősége van arra, hogy az összevont adóalapjának a kedvezmények levonása után ténylegesen megfizetett adójából 1-1%-ot az általa meghatározott egy-egy kedvezményezett javára juttasson.

Pert nyert Dávid Ibolya: a fideszes polgármestert három évre próbára bocsátották

Jogtudor - 2007-02-08
A 2006-os országgyűlési választási kampányban, két fordulója között M. Henrik újhartyáni polgármester, a FIDESZ országgyűlési képviselőjelöltje, alaptalanul rágalmazta Dávid Ibolyát, fiát és családját

ISMÉT ADÓKEDD

Jogtudor - 2007-02-02

Mint ismeretes, ADÓKEDD elnevezéssel, a nagy érdeklődésre számot tartó, időszerű adózási témákról ingyenes előadások megrendezésével is igyekszik elősegíteni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Észak-alföldi Regionális Igazgatósága ügyfeleinek adózással kapcsolatos tájékoztatását.

Az szja 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok benyújtásának határidejéről

Jogtudor - 2007-01-31

a) Az önadózó 2007. évben is a személyi jövedelemadó bevallásával együtt nyújthatja be – a szokásos módon, zárt borítékban – az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatát.

A foglalkoztatói bejelentésről

Jogtudor - 2007-01-29

2007. január 01-től változtak a foglalkoztató kötelezettségei az általa foglalkoztatott biztosítottak jogviszonyának bejelentésével kapcsolatban.

 Már csak a kifizetett új kgfb érvényes februárban

Jogtudor - 2007-01-29

Elvileg január végén lejár az az egy hónapos határidő, amely alatt fizetés nélkül is vállalja az új kötelező gépjármű felelősségbiztosító a kockázatot. Ha az új biztosító nem küld csekket a hónap végéig, akkor díjhalasztással vállalhatja a kockázatot.

Átvezetési és kiutalási kérelem beadásával kapcsolatos tájékoztatás

Jogtudor - 2007-01-26

Tájékoztatjuk a Tisztelt Adózókat, hogy 2007. február 1-től az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a 0617. számú, ,,Átvezetési és kiutalási kérelem a folyószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű nyomtatványt nem fogadja el.

A 16%-os mértékű egészségügyi szolgáltatási járulékot fizető magánszemélyek részére

Jogtudor - 2007-01-25

Az adóhatóság – az elmúlt évhez hasonlóan az idén is – központilag tájékoztató levelet és 12 db megszemélyesített csekket küld ki azon magánszemélyek részére, akik nyilvántartása szerint, 2007. január 15-én a 16%-os mértékű egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség hatálya alá tartoztak.

Színházak, mozik által kibocsátott, számítógéppel előállított belépőjegyek szabályszerűségéről

Jogtudor - 2007-01-24

A színházak, mozik belépőjegy értékesítéseiket általában számítógépes rendszer felhasználásával valósítják meg. A számítógépes program állítja ki a jegyet, segítségével kiválaszthatók az ülőhelyek az egyes előadásokra, nyomon követi az aktuális jegyeladási állapotot, kezeli a különböző típusú értékesítéseket (készpénzes, bizományos, stb.), támogatást nyújt a könyvelés részére.

Károkozásért beperelhetők a tüntetések szervezői

Jogtudor - 2007-01-23

Kártérítésért perbe fogható a tüntetés szervezője, ha a demonstráció miatt bizonyíthatóan kára keletkezett az állampolgárnak - hívta fel a  Dunakeszi Rendőrkapitányság a térségben élők figyelmét, miután a gödi Forradalmi Nemzeti Bizottmány bejelentette, hogy két hónapig minden munkanap forgalomlassító akciót tart a 2/A úton.

Tájékoztató a 2006. évről szóló személyi jövedelemadó bevallás és elszámolás tudnivalóiról

Jogtudor - 2007-01-19

Az adóbevallási kötelezettség teljesítésének módjai:

 

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevallása

Jogtudor - 2007-01-18

2006. február 15-éig kell benyújtaniuk a 0643-as számú bevallást azoknak a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó egyéni vállalkozóknak, bevételi nyilvántartást vezető bt-nek, kft-nek, akik (amelyek) 2006. évre az eva szerinti adózást választották. A bevallást akkor is be kell nyújtani, ha az evás vállalkozónak 2006. évre kötelezettsége nem keletkezett.

Az Alkotmánybíróság közleménye

Jogtudor - 2007-01-17

Az Alkotmánybíróság a 2007. január 16-án elfogadott határozatában megállapította: az Alkotmány 61. § (2) bekezdéséből fakadó alkotmányos követelmény, hogy a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (Médiatörvény) 49. §-a alkalmazásakor a tájékoztatás kiegyensúlyozottságát – a műsor jellegétől függően – az egyes műsorszámon belül, illetve a műsorszámok összességében kell vizsgálni.

TÁJÉKOZTATÓ

Jogtudor - 2007-01-16

Az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága tájékoztatja tisztelt Ügyfeleit, hogy az adóhivatal internetes honlapján (www.apeh.hu)  megtalálhatók az adózók költségvetéssel szembeni kötelezettségeinek és juttatási igényeinek lebonyolítására szolgáló – 2007. évben használatos - számlaszámok és adónemeik.

Tájékoztató a magánnyugdíjpénztári tagdíj-bevallási és fizetési kötelezettség változásáról

Jogtudor - 2007-01-15

A 2007. január hónapra vagy azt követően a bevallás és befizetés tekintetében esedékes magánnyugdíjpénztári tagdíjakat már nem a magánnyugdíjpénztárak, hanem az APEH felé kell bevallani, valamint az APEH által a Magyar Államkincstárnál magánnyugdíjpénztáranként  megnyitott számlákra kell megfizetni.

Egyetemleges felelősség a más helyett történő bizonylat kibocsátásnál

Jogtudor - 2007-01-10

Az általános forgalmi adóról szóló törvény (továbbiakban: áfa törvény) értelmében a számla, egyszerűsített számla kibocsátására kötelezett adóalany bizonylat kibocsátási kötelezettségét - előzetes írásbeli megállapodás alapján - az adóalany nevében és javára az adóalany vevő, megrendelő átvállalhatja, vagy azt a számla kibocsátására kötelezett adóalany nevében és az ő képviseletében eljáró harmadik fél adóalany (ideértve a pénzügyi képviselőt) is teljesítheti.