Múzeumi éjszaka különlegességekkel

Kultúra - 2006-06-22

Az elmúlt három évben nagy siker volt szerte az országban az a rendezvénysorozat , a melynek keretében a múzeumok a szokásos nyitvatartási időn túl, szokatlan látnivalókat kínáltak. Idén is így lesz a megye több településén.

A Múzeumok éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz második ízben csatlakozik a Déri Múzeum. A tavalyi rendezvényeket 15 ezren látogatták- mondta V. Szathmári Ibolya igazgatónő. Az idén június 24-én, szombaton 18 órától hajnal 1 óráig tartó rendezvénysorozatba ezúttal a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumot is bevonják.

      

A különlegességre vágyók idén sem maradnak program nélkül. Folyamatosan vetítenek majd egy rövid diafilmet a mamutok életéről. Reprodukálnak egy mamutfejet, és igazi mamutcsontokat is kiállítanak. A múzeum minden korosztály számára kínál színvonalas programokat. A kicsiknek a Déri téren játszóteret állítanak fel, a felnőtteknek lesz múzeumi muzsika, komoly és könnyűzenei koncert, belvárosi séta idegenvezetővel, és tárlatvezetés.

     

A programok nem ingyenesek, de a 200 forintos belépőjeggyel nemcsak a Déri Múzeumban nézelődhetnek az érdeklődők, hanem a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban is. Ezen a helyszínen Szász Endre utolsó művei közül mutatnak be hetet, amelyeket a festő a betegágyánál készített, így négy alkotását kórházi lepedőre vitt fel. A különleges olajfestményeket csak erre az egyetlen estére állítják ki – tájékoztatott Deményi György, közművelődési igazgatóhelyettes. 

       

A megyében a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeumban és a berettyóújfalui Bihari Múzeumban is várják a látogatókat a Múzeumok éjszakáján.