Kína-USA-emberi jogok Fehér könyvben magyarázza hszincsiangi tevékenységét a kínai kormány

A kínai államtanács hétfőn fehér könyvet adott ki a Kína nyugati részén található hszincsiangi ujgur autonóm tartományban alkalmazott terrorizmusellenes fellépésről - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Az államtanács, azaz a kínai kormány fehér könyvének címe: a terrorizmus, valamint a radikalizálódás elleni küzdelem és az emberi jogok védelme Hszincsiangban.

A kiadványban megfogalmazott állásfoglalás szerint a terrorizmus az emberiség közös ellensége, amely ellen a nemzetközi közösség együtt lép fel. A kínai kormány pedig a terrorizmus és a radikalizmus minden formáját elítéli, szigorúan intézkedik a népszerűsítői, az ilyen akciók szervezői és kivitelezői, valamint az emberi jogokat sértő cselekmények elkövetői ellen. A Hszincsiangban alkalmazott intézkedések a nemzetközi közösség terrorellenes küzdelmének fontos részét képezik, megfelelnek az ENSZ terrorellenes fellépésének, valamint az emberi jogok védelmét előíró irányelveknek - olvasható a dokumentumban.

Az emberi jogok megsértésén a fehér könyv a terroristák által alkalmazott erőszakot, rombolást, megfélemlítést érti, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus ártatlan áldozatokat követel, a közbiztonságot veszélyezteti és pánikot kelt a társadalomban.

A fehér könyv részletezi, hogy a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen évek óta súlyos gond az etnikai ellentétből, a vallási radikalizmusból fakadó erőszak, gyakoriak a terrorcselekmények. A tartományi vezetés e kihívások leküzdésére szigorú intézkedéseket vezetett be, amelyek hatékonynak bizonyultak a terrorcselekmények megfékezésében, valamint a különféle etnikumú lakosság élethez és fejlődéshez való jogainak védelmében - fogalmaztak.

Kiemelték, hogy az emberi jogok védelme Kína alkotmányos alapelve.

Az amerikai külügyminisztérium március 13-án kiadott jelentése szerint Kína tavaly a muszlim vallású ujgur kisebbség tagjai közül a korábbinál is többet zárt átnevelő táborokba, az ott fogva tartottak száma a különböző becslések szerint már nyolcszázezer-kétmillió lehet.

Li Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes március 15-én, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) genfi ülésszakán újságíróknak azt mondta: a nemzetközi jogvédők által kifogásolt intézmények valójában nem átnevelő táborok, hanem bentlakásos oktatási intézmények, de ezeket is hamarosan bezárják, mivel karcsúsítani fogják az ujgur kisebbségnek szóló szakképzési programot. Shohrat Zakir hszincsiangi kormányzó egy nappal korábban szintén úgy nyilatkozott, hogy a tartományban bentlakásos iskolák működnek.

Az amerikai jelentés nyilvánosságra hozatala után egy nappal, március 14-én a kínai államtanács jelentést adott ki arról, hogyan alakult az emberi jogok helyzete az Egyesült Államokban 2018-ban. A kínai jelentés "az emberi jogok önjelölt védelmezőjének" nevezi az amerikai kormányt, amelyet azzal vádol, hogy kettős mércét alkalmaz. A jelentés a többi közt olyan problémákat sorol fel, mint az amerikaiak polgári jogainak súlyos megsértése, a pénzvezérelt politikai döntések gyakorisága és az egyre növekvő jövedelmi egyenlőtlenség, a faji alapú megkülönböztetés, a gyerekekkel, nőkkel és bevándorlókkal szembeni fenyegetések elterjedése, az egyoldalú America First politika miatti emberi jogi sérelmek, valamint a fegyveres erőszak.