Megbírságolta és intézkedésekre kötelezte az MNB a Takarék Jelzálogbankot

Pénzügyek - 2020-08-30

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbírságolta 2 millió forintra és intézkedésekre kötelezte a hitelkockázat és az informatikai biztonság területén feltárt hiányosságok miatt a Takarék Jelzálogbankot - közölte a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A közlemény szerint az MNB 2019. április 16-tól témavizsgálatot tartott a társaságnál a jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló törvénynek megfelelés ellenőrzése céljából.

A jegybank határozatában kötelezte a társaságot, hogy a hitelkockázatok vonatkozásában legkésőbb 2020. október 31-ig, az informatika és információbiztonság területén legkésőbb 2021. január 31-ig tegyen eleget a határozatban tételesen előírt kötelezettségeinek.

Az MNB kötelezte a társaságot, hogy a hitelkockázatokra vonatkozó kötelezettségek végrehajtásának ellenőrzéséről készített - az igazgatóság által megtárgyalt és a felügyelőbizottság által jóváhagyott - belső ellenőri jelentését legkésőbb 2020. november 30-ig, az értékbecslők minősítésére irányadó belső szabályozás átalakításáról szólót legkésőbb 2021. február 28-ig küldje meg a Magyar Nemzeti Banknak.