Illegális bevándorlás - Európa Tanács: a vucjaki befogadótábort haladéktalanul be kell zárni

Pro... - 2019-12-06

- A Bosznia-Hercegovinában, Bihac közelében lévő vucjaki befogadótábor haladéktalan bezárására szólított fel, és konkrét, országos szintű intézkedéseket követelt a migránsokkal való bánásmód javítása érdekében Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa Szarajevóban - közölte pénteken Mijatovic hivatala.

Négynapos bosznia-hercegovinai látogatása végén tartott sajtóértekezletén az emberi jogi biztos kijelentette, hogy a vucjaki szeméttelepen létesített tábort sohasem lett volna szabad megnyitni, ugyanis ott már a tél beálltát megelőzően is embertelen körülmények uralkodtak. A táborban elhelyezett embereknek szerinte azonnal más szállást kell biztosítani.

A emberi jogi biztos aggodalmát fejezte ki a Bihac közelében található másik kettő, valamint az ország egyéb területein található, hasonló körülmények között működő táborok, köztük a Cazin és Bira melletti befogadótáborok miatt is.

"Az államnak gondoskodnia kell arról, hogy az ország egész területén megfelelő befogadólétesítmények álljanak rendelkezésre. Több humanitárius segítségre van szükség, és fokozni kell a nyilvántartásba vételi lehetőségeket a Horvátországgal határos Una-Sana kantonban, ahová nagyszámú migráns és menedékkérő érkezett" - fogalmazott.

Kijelentette, a helyzet azonnali megoldása mellett a kormánynak hosszú távú megoldásra kell törekednie a migránsokkal és menedékkérőkkel szembeni bánásmód "strukturális hiányosságainak" megoldására. Mijatovic ezek között a megfelelő védelem és a menedékjog iránti hozzáférés biztosítását, az emberkereskedelem áldozatainak és a gyermekeknek, különösen a kísérő nélküli kiskorúaknak a védelmét emelte ki.

Az emberi jogi biztos komoly aggodalmát fejezte ki a horvát határőrök migránsok elleni erőszakos fellépéséről szóló jelentések miatt is.

"Különösen nyugtalanítóak a bevándorlók verésekről szóló történetei, amelyek szerint gyakran olyan személyes tárgyaiktól fosztják meg őket, mint a cipőjük. Majd arra kényszerítetik őket, hogy mezítláb, durva terepen térjenek vissza Bosznia-Hercegovinába" - fogalmazott.

Az ilyen erőszakos visszaküldések az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértését jelentik, és megakadályozzák a bevándorlókat abban, hogy beadhassák menedékkérelmüket, vagy a nemzetközi jog rögzítette védelemben részesüljenek - vélte.

A helyzet az elmúlt egy évben csak rosszabbodott. A horvát hatóságoknak ennek megoldása érdekében véget kell vetniük a bevándorlók visszatoloncolásának, valamint független és hatékony vizsgálatokat kell indítaniuk a bevándorlók kollektív kiutasításáról a rossz bánásmódról szóló jelentések alapján - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.