Párbeszéd: mesterségesen tartja 4-5 százalékon a növekedést a kormány

Pro... - 2020-01-20

Mesterségesen tartja 4-5 százalékon a gazdasági növekedést a kormány - vélekedett hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Mellár Tamás (Párbeszéd) országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikus populistának nevezte a kormánynak a gazdasági növekedést élénkítő politikáját. A 2021-es és 2022-es költségvetési keretszámokra hivatkozva rámutatott: a kabinet a kormányzati beruházások csaknem háromszorosára növelésével kívánja élénkíteni a gazdaságot. Így jöhet létre 4-5 százalékos növekedést, amely azonban Mellár Tamás szerint túlfűtött, mesterséges konjunktúrát jelent, és torz gazdaságot eredményez.

Úgy fogalmazott, a sérülékeny "buborékgazdaságot" a kormány az építőiparra alapozza, vagyis "vasba, acélba és betonba önti a pénzt", nem pedig technológiai fejlesztésekbe, amelyek növelnék az exportteljesítményt.

A legnagyobb problémának ugyanakkor Mellár Tamás azt ítélte, hogy a növekedés eredményei nem egyenletesen oszlanak el. Tavaly a privátbankárok által kezelt vagyon 20 százalékkal emelkedett, ezen bankszámlák azonban mindössze 47 ezer ügyfél kezében vannak. "Minőségi növekedésre azonban nem jut forrás" - hangsúlyozta.

A politikus a hatvanas-hetvenes évek gazdaságpolitikájához hasonlította a jelenlegit. Mindez nem növeli a versenyképességet - jelentette ki -, mert a kis- és közepes vállalkozások nem tudnak fejlődni, a nagyvállalatok a gyakori monopolhelyzetük miatt szoknak el a versenytől, és az oktatásra, minőségi munkaerő képzésére sem jut elegendő forrás.