A vidék fejlődése mindannyiunk érdeke

Vélemény - 2007-01-12

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv nem támogatja a magyar mezőgazdaság struktúraváltását, nem javítja a vidék életképességét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének álláspontja szerint.

A magyar mezőgazdaságban struktúraváltásra van szükség. A struktúraváltás lényege kettős:

­ a magyar mezőgazdaság nem a támogatási rendszernek hanem a piacnak termeljen,

­ a termelők nagyobb jövedelemhez jutnak az élelmiszer ellátási lánc által termelt profitból.

 

Az Európai Unió kukorica intervencióval kapcsolatos intézkedéseit a MAGOSZ figyelmeztetésnek veszi és támogatja a rendszerváltást követő, a mezőgazdaságot és a vidéket negatívan érintő kompromisszumokkal létrehozott gazdasági és társadalmi helyzet megváltoztatását.

 

A vidék szempontjából a mezőgazdaság struktúraváltása létkérdés. A struktúraváltás a vidéki életminőség folyamatos romlásának, az elszegényedés és a szegregálódás megállítását, visszafordítását kell hogy szolgálja. A mezőgazdaság az egyetlen gazdasági ágazat amely adottságánál fogva nem tud a vidéktől elszakadni, bár az ott elérhető (el nem érhető) vállalkozási környezet jelentős versenyhátrányt jelent a mezőgazdasági vállalkozók számára.

 

A struktúraváltás célja nem elsősorban a termelés növelése, hanem a vidék életképességének javítása az esélyegyenlőség biztosítása mellett. Az Európai Unió Közös Agrárpolitikája jelentős támogatást biztosít az Unió vidéki polgárai, köztük a mezőgazdasági termelők részére. A támogatások célja, hogy a vidék, benne a mezőgazdaság, fenntartható működését és fejlődését biztosítsa.

 

 Kiadó: FIDESZ frakció